A szakma kedvezményezettségét kéri az MVI
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete javasolja az energiaár maximálását a vendéglátásban.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
Az MVI üdvözölte a június második felében megjelent kormányrendeletet a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatban a szálláshelyek esetében, ugyanakkor kezdeményezte, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.
A villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kormányrendeletben rögzítettek szerint 2023. július 1-től december 31-ig többek között a szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawatt óra árat fizetnek majd a villamos energiáért. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a többszörösére emelkedett energiaárak – a szálláshely-szolgáltatók mellett – a vendéglátóhelyeket is nagy mértékben érintik.
A vendéglátóhelyi forgalom, folyó áron – az inflációs hatás miatt – jelentősen nőtt 2022-ben, de volumenében továbbra is elmaradt a járvány előtti, 2019. évitől. A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás a turizmus szempontjából szorosan kapcsolódó ágazatok, illetve az előbbihez hasonlóan a vendéglátás is a magas energiaigényű területek közé tartozik.
Emiatt az MVI azt javasolta az Magyar Turisztikai Ügynökségnek, hogy a villamos energiára vonatkozó árplafon terjedjen ki a szálláshely-szolgáltatás mellett a vendéglátásra is. Az ipartestület levélben kérte az MTÜ közbenjárását a jogszabályok módosításában.
A fenti javaslatot több jelentős szakmai szervezet is támogatta. //
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 30 ezren dolgoznak az idei Nyári Diákmunka Programban
A kormány idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a fiatalok…
Tovább olvasom >Starbucks: vége a csak elvitelre szóló kávézóknak – visszatérés a vendéglátás melegségéhez
Radikális stratégiai váltásba kezd a világ legnagyobb kávézólánca: a tőzsdén…
Tovább olvasom >Lángos-luxus a Balatonnál: már 3900 forintba is kerülhet egy sajtos-tejfölös
A klasszikus balatoni lángos egykor filléres retró ételnek számított, 2025…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kutatás: Óriási a szakadék a turisták környezettudatossága és valós utazási szokásai között
Bár egyre több turista vallja magát környezettudatosnak, utazási szokásaikban ez…
Tovább olvasom >Csak egyszerű alapanyagokból! Vágod? – A nap videója
Főleg tofu és uborka. De ahogy tálalják… Persze késkezelésből azért…
Tovább olvasom >Mit rejt a fehérneműd? – A nap képe
A divattervező Calvin Klein provokatív reklámkampányokat használt arra, hogy párbeszédet…
Tovább olvasom >