A szakképzés megújításáért
A szakképzéssel kapcsolatos problémákra reagálva az MKIK megkereste az érdekképviseleti szervezeteket, hogy szakmai javaslataikkal segítsék az ágazati készségtanácsok (ÁKT-k) létrehozását. A szakképzési törvény módosításával és az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet elfogadásával 2018-ban megalakultak az ÁKT-k, amelyek a munkaadói és a munkavállalói képviseleten keresztül igyekeznek a munkaerőpiaci igényeket és a képzési rendszert egymáshoz közelíteni.
Az ágazati készségtanácsok egyike a Turizmus-vendéglátás ÁKT, amelynek létrehozásában aktív szerepet vállalt a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is. Az ágazati készségtanácsok, köztük a Turizmus-vendéglátás ÁKT tagjai hozzáláttak az OKJ racionalizálását célzó javaslatok kidolgozásához. Ennek keretében valamennyi ÁKT javaslatot készített az adott ágazatra vonatkozó képzési struktúrára, az OKJ-s és az OKJ-n kívüli képzésekre, továbbá a komplex vizsgáztatási rendszer átalakítására és a szaktanárok gyakorlati képzésére, valamint a finanszírozási és támogatási rendszer módosítására.
Az ágazati készségtanácsok által kidolgozott javaslatokról az MKIK összefoglaló anyagot készített, amelyet eljuttatott az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Az elkészült javaslatok megvitatását követően hamarosan sor kerül azon szakértők kiválasztására, akik majd többek között a tananyagfejlesztésről (például kerettantervek, SZVK-k elkészítéséről) gondoskodnak.
Az MVI a kezdetektől fogva támogatja a Turizmus-vendéglátás ÁKT munkáját a szakképzés rendszerszintű átalakítása érdekében. Az ipartestület fontosnak tartja, hogy az új képzési rendszer minden szereplő – diákok, oktatók, szülők, munkaadók – számára átlátható és elfogadott legyen, ugyanakkor igazodik a megváltozott munkaerőpiaci igényekhez és a digitális kor adta kihívásokhoz is. //
Kapcsolódó cikkeink
Újra várja vendégeit a Szakma Sztár Fesztivál
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával…
Tovább olvasom >2024 a fejlesztések éve a szakképzésben
2024 a fejlesztések éve a szakképzésben – jelentette ki a…
Tovább olvasom >Michelin-csillagos séftől is tanulnak egy szegedi középiskola diákjai
Bernard Fournier olaszországi Michelin-csillagos séftől is tanulnak egy Erasmus+ program…
Tovább olvasom >További cikkeink
VIMOSZ: javultak a turisztikai cégek várakozásai áprilisban
Javultak a turisztikai cégek várakozásai áprilisban az egy évvel korábbihoz…
Tovább olvasom >Navracsics Tibor: Magyarország jól használja fel az uniós pénzeket
A csaknem 1,3 milliárd forintnyi uniós forrásból elkészült Kérész Öko-…
Tovább olvasom >Miért harcol az olasz vendéglős – A nap videója
Őn mire szavazna: a vendéglős (és az olasz konyha) méltósága…
Tovább olvasom >