A steakérlelés új módja
Nem állítjuk, hogy felbolydult Európa szakácstársadalma, de az interneten többször is foglalkoztak a témával a szaklapok: a dániai Helsingörben, a festői környezetben működő Marienlyst Strandhotel éttermében „feltalálták” a steakek érlelésének új módját. Casper Stuhr Sobczyk, az ország számos csúcséttermét megjárt séf szerint módszere kiküszöböli a hús száraz és nedves érlelésével járó problémákat: hűtőben vajban érleli hetekig a legfinomabb steakeket, majd a használt vajon süti meg a húst.
Mint ismeretes, száraz érlelés esetén egy hónap alatt akár 30 százalékos is lehet a tömegveszteség (ez a modern érlelő szekrényekben is 7-8 százalék), ráadásul a végén le kell vágni a keletkező száraz külső réteget, a nedves érlelés során pedig ugyan jóval kisebb a vízveszteség, de a tejsavbaktériumok enyhén fémes, savanykás ízt adnak a húsnak. Persze a vajas érlelés hasonlít némileg a több száz éves marhafaggyús érlelésre, de azzal ellentétben „biztonságban”, hűtőszekrényben zajlik le a folyamat. //
Kapcsolódó cikkeink
Kulcsfejezet a húsevők nagykönyvében – A nap képe
Egy régi viccben egy asztaltársaság tagjai elmagyarázzák a pincérnek, mennyire…
Tovább olvasom >Steakrecept: Végy egy mosogatógépet… – A nap videója
Szívesen kipróbálod magad a konyhában? Szeretsz kísérletezni az alapanyagokkal? Szuvidolj…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tenger, túra, távol-kelet: ezeken a nyomvonalakon mozognak a 2025-ös nyári utazási trendek
A magyar utazók idén nyáron is a bevált desztinációk felé…
Tovább olvasom >Az utazók 70%-a fizetne többet a zöld alternatíváért
A turizmus a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 10%-áért felel, így egyre…
Tovább olvasom >Unitravel-csőd: utazás is lehet a kártérítés – de van, amit zsebből kell fizetni
Nemcsak pénzbeli kártérítést, hanem új utazási lehetőséget is választhatnak azok…
Tovább olvasom >