A steakérlelés új módja

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 15. 21:53

Nem állítjuk, hogy felbolydult Európa szakácstársadalma, de az interneten többször is foglalkoztak a témával a szaklapok: a dániai Helsingörben, a festői környezetben működő Marienlyst Strandhotel éttermében „feltalálták” a steakek érlelésének új módját. Casper Stuhr Sobczyk, az ország számos csúcséttermét megjárt séf szerint módszere kiküszöböli a hús száraz és nedves érlelésével járó problémákat: hűtőben vajban érleli hetekig a legfinomabb steakeket, majd a használt vajon süti meg a húst.

Mint ismeretes, száraz érlelés esetén egy hónap alatt akár 30 százalékos is lehet a tömegveszteség (ez a modern érlelő szekrényekben is 7-8 százalék), ráadásul a végén le kell vágni a keletkező száraz külső réteget, a nedves érlelés során pedig ugyan jóval kisebb a vízveszteség, de a tejsavbaktériumok enyhén fémes, savanykás ízt adnak a húsnak. Persze a vajas érlelés hasonlít némileg a több száz éves marhafaggyús érlelésre, de azzal ellentétben „biztonságban”, hűtőszekrényben zajlik le a folyamat. //

Kapcsolódó cikkeink