A sport éve főként a férfidezodorokat hozza helyzetbe

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

A termékfejlesztés szinte minden gyártónál, férfi- és női vonalon egyaránt, a keresztkategóriák irányába történik. A dezodor különböző megjelenési formáin kívül szappanok, tusfürdők is tartoznak az ernyőmárkák alá. A kategória értékesítési csatornái közül továbbra is a hipermarketek és a vegyiáru-boltok részesedése nő, a saját márkás termékek aránya változatlan.Szakértők szerint a dezodorok használatának növekedése a fogyasztói igények és a választék bővülése miatt szinte garantált a következő néhány évre, s ezt a Nielsen értékesítési adatai is alátámasztják. A deópiacon inkább a női termékek vannak „túlsúlyban”, de a férfidezodorok növekedési üteme magasabb a piaci átlagnál. Ritkábban uniszex termékek is megjelennek a polcokon, de arányuk évek óta változatlan. Tavaly néhány gyártó a fiatalabb korosztályt megcélozva, tiniknek ajánlott dezodorral lépett piacra, de részesedésük marginális.

Ápol vagy eltakar
Alapvetően két fő dezodortípust ismerünk, az illatos fókuszút, illetve az izzadásgátló dezodort. Az illatalapú dezodorok a kellemetlen testszagot hivatottak elfedni, azonban az izzadás ellen nem védenek. Ezt a parfüm kiegészítőjeként vagy helyettesítőjeként szokták választani a vásárlók. Az izzadásgátló dezodorok általában két alapvető tulajdonsággal rendelkeznek: hatóanyagaik összehúzzák a pórusokat, így megakadályozva az izzadság kialakulását, illetve antibakteriális összetevővel védenek a kellemetlen testszag ellen. Az adidas portfóliójában megtalálható Action3 izzadásgátló dezodorok egy harmadik védelmi vonalat is létrehoztak azzal, hogy megkötik a bőrre kerülő extra nedvességet.
A dezodorok formátumát tekintve több típus is jelen van a magyar piacon, így az aeroszolos és pumpás dezodor spray, golyós dezodor, stift (cream és gél) is megtalálható. Még mindig az aeroszolos forma a legnépszerűbb, de a stift és golyós változat is stabilan tartja pozícióit. Mint Németh Ottótól, a Henkel marketingvezetőjétől megtudtuk: cége a jövőben a roll-on szegmens térnyerését prognosztizálja.

Csábíthatóbb fiatalok
A férfidezodor-piac esetében élesen elkülöníthetők a dezodorhasználat különbségei: az urak jellemzően az aeroszolos dezodort választják, ezen belül is az illatos fókuszú spray-ket, emellett a stift formátumot is kedvelik. A női vásárlók körében nem annyira élesek a különbségek, első helyen itt is az aeroszolos dezodorok használata áll, körülbelül egyenlő arányban az illatfókuszú és izzadásgátló spray-k, ezt követik a golyós dezodorok és stiftek. A stiftek esetében a kiszerelések (milliliterek és grammok) nagyon széles skálán változnak (40 ml, 50 ml, 75 ml, 65 g).
Méretüket tekintve a kontakt formák (golyós, stift) főleg kisebb kiszerelésben kapha-
tók, míg az aeroszolos dezodor spray-k
többféle méretben kerülnek a boltokba, gyakran túltöltött kiszerelésekkel is.
A fiatalabb vásárlók jellemzően kevésbé márka- és kiszereléshűek, egy új illat, egy szimpatikus design könnyen elcsábítja őket. Természetesen itt is fontos szerepet játszik a funkcionalitás, de folyamatos márkaépítésre van szükség. Más a helyzet a középkorú vagy annál idősebb fogyasztókkal, ők már sokkal tudatosabban választanak, kialakult márkapreferenciáik vannak, és szívesen választják a környezetbarát kiszerelést.

Természetes fejlesztések
A kategóriát folyamatos innováció jellemzi: a Nivea idén egy speciális női dezodorral jelent meg a piacon. A Nivea Double Effect dezodor természetes hatóanyaga, az avokádókivonat megpuhítja a bőrt és a szőrszálakat, így sokkal alaposabb borotválást tesz lehetővé.
− A hónalj-szőrtelenítés a hölgyek köré-ben mára teljesen természetes jelenség lett, hozzátartozik a jól ápoltsághoz. Előnye az esztétikán túl, hogy kevésbé izzad az ember. Kutatásainkból kiderült, hogy a nők többsége borotvával szőrteleníti hónalját. Az újonnan kifejlesztett dezodorunk hatására a borotválás könnyebbé válik, az alapos szőrtelenítésnek köszönhetően ritkábban kell megismételni a műveletet – hangsúlyozza Tajta Ágnes, a Beiersdorf termékmenedzsere.
Megújult idén az adidas női termékvonala is. A négy illat négy különböző életstílust, érzést tükröz, amelyek új csomagolása egyedi, feltűnő színekkel is közvetíti az illatok hangulatát.
A Henkel mind a hölgyek, mind a férfiak számára több újdonságot is kínál ebben az évben, de a Fa legújabb fejlesztéseiről mindössze annyit árult el a cég, hogy a tervezett bevezetések minden szegmensnek újabb lendületet hoznak majd. Amit már biztosan tudunk, hogy a március végén bevezetett, természetesség ihlette fehértea- és bambuszillatú termékek a spray és golyós dezodorokon kívül tusfürdő és habfürdő formátumban is felfrissülést kínálnak.
A Nivea férfiaknak szánt idei újdonsága, hogy a piacon már jelen lévő NIVEA Sport tusfürdő mellé a sport évében (labdarúgó EB, olimpia) bevezetésre kerül a NIVEA Sport dezodor is. A két termék nemcsak nevében, hanem megjelenésében, illatában is nagyon hasonló.
– Idén a sport és kiemelten a futball tiszteletére különleges kiadással bővül az adidas férfiillatos portfóliója is – tudtuk meg Tassi Nóra trade marketing menedzsertől. A Fair Play Special Edition illatcsalád – amely friss, férfias, vizes illatjegyeket hordoz – az eddigiekhez hasonlóan több formátumban is a polcokra kerül.
Az adidas kozmetikumok másik idei innovációja egy, a portfólióban eddig nem szereplő kategória piacra hozatala, a cipő- és lábápolás területén megjelenő Shoe Refresh cipőspray és Foot Protect lábspray termékcsalád. Előbbi legfőbb termékjellemzője, hogy 24 órás védelmet nyújt a kellemetlen lábszag ellen, mindennapos használatra ajánlott, míg utóbbi izzadásgátló és gombaölő hatóanyagai segítségével akadályozza a láb izzadását, lábszag kialakulását, illetve véd a sportolás közben keletkező kidörzsölődések ellen.

Összekapcsolva és összehangolva
A termékfejlesztés szinte minden gyártónál férfi- és női vonalon egyaránt a cross kategóriák irányába történik. A Nivea dezodorjait jellemzően a tusfürdőkkel párosítja. A koncepció lényege a névazonosság és a hasonló design, valamint illat. A nőknek Pearl & Beauty deo + tusfürdőt, a férfiaknak az új Sport és a COOL vonalat ajánlja a cég. Az adidas új Fair Play Special Edition illatcsaládja eau de toilette, after shave, dezodor spray, golyós dezodor, stift, tusfürdő formátumban kapható. A Henkel évtizedek óta ernyőmárkaként fejleszti a Fa termékcsaládot, amelynek mára több mint 50 tagja van.
A kategória értékesítési csatornái közül továbbra is a hipermarketek és a vegyiáru-boltok részesedése nő, s mivel a dezodor alapvetően árérzékeny termék, a legtöbb promóció összecsomagolással vagy ritkábban túltöltéssel ösztönzi vásárlásra a fogyasztókat. A Nivea legújabb innovációját ATL-vonalon teljes körűen támogatja annak érdekében, hogy az új termék minél gyorsabban ismertséget szerezzen a fogyasztók körében.
Az adidas országos fogyasztói promócióit az egyes áruházláncokban szervezett promóciókkal összehangoltan végzi. Így a hagyományos médiatámogatás mellett az instore megjelenés és BTL-kommunikáció is nagy hangsúlyt kap – displaykihelyezés, másodlagos kihelyezés, árakciók, vásárláshoz kötött azonnali ajándékok, hoszteszpromóciók segítik az értékesítést.
A Henkelnél mindennapi gyakorlat, hogy a testápolási kategóriába tartozó termékeket bármilyen más kozmetikai termékkel összekapcsolják. A Schwarzkopf Henkel esetében a férfi- és női termékek kategórián belüli és a termékcsoportokon átívelő együttes népszerűsítése bevált marketingfogás. Az idei BTL-stratégia része, hogy a cég kategóriájában kizárólagos együttműködési megállapodást írt alá Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyzővel. Gábor személye és arca idén megjelenik a cég több jelentős BTL-programjában.
Erős-Hajdu Szilvia

Kapcsolódó cikkeink