A spárga kivitele mennyiségben és értékben is növekedett
A KSH adatai szerint Magyarországon 1,2–1,5 ezer hektárról 5,0–6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. Szakértők szerint a hirtelen jött felmelegedés miatt az idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése.
A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 3,02 milliárd forintra emelkedett 2023-ban az előző évi 2,2 milliárd forinthoz viszonyítva. A kivitel mennyiségben 19 százalékkal 2,2 ezer tonnára, értékben 46 százalékkal 3,15 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország (1,25 ezer tonna, +39 százalék) és Svájc (490 tonna, +17 százalék) voltak a vizsgált periódusban. A behozatal 46 százalékkal 54,6 tonnára esett vissza ugyanekkor. Az AKI PÁIR adatai szerint a fehér és a zöld spárga a 14. héten jelent meg a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, mindkettő 3500 forint/kilogramm leggyakoribb áron. A 19. hétre a fehér spárga ára 2000, míg a zöld spárgáé 2100 forint/kilogrammra csökkent.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Dráguló karácsonyi menü és ajándékok Szlovákiában: mit várhatnak idén az ünnepi időszakban?
A Szlovák Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az idei karácsonyi…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >