A spárga kivitele mennyiségben és értékben is növekedett
A KSH adatai szerint Magyarországon 1,2–1,5 ezer hektárról 5,0–6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. Szakértők szerint a hirtelen jött felmelegedés miatt az idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése.
A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 3,02 milliárd forintra emelkedett 2023-ban az előző évi 2,2 milliárd forinthoz viszonyítva. A kivitel mennyiségben 19 százalékkal 2,2 ezer tonnára, értékben 46 százalékkal 3,15 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország (1,25 ezer tonna, +39 százalék) és Svájc (490 tonna, +17 százalék) voltak a vizsgált periódusban. A behozatal 46 százalékkal 54,6 tonnára esett vissza ugyanekkor. Az AKI PÁIR adatai szerint a fehér és a zöld spárga a 14. héten jelent meg a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, mindkettő 3500 forint/kilogramm leggyakoribb áron. A 19. hétre a fehér spárga ára 2000, míg a zöld spárgáé 2100 forint/kilogrammra csökkent.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Nincs jelentős változás a körte árában
A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) előzetes adatai szerint…
Tovább olvasom >Tovább erősítjük az agrárkapcsolatainkat Franciaországgal
Franciaország fontos szövetségese hazánknak a Közös Agrárpolitika megerősítése és a…
Tovább olvasom >A kukorica termelői ára 30 százalékkal magasabb a tavalyinál
A Tallage tájékoztatása szerint az USA-ban megtermelt kukorica azonnali kiviteli…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >