A Spar zárolta és visszavonta az Aqua-Pettől származó készleteit

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 11. 12:11

Az Aqua-Pet Kft. által gyártott ásványvíz-készleteket a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. zárolta és a hálózat üzleteiből azonnali hatállyal visszavonta – tájékoztatott a társaság szerdán.
Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű Aqua-Pet Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Így az a döntés született, hogy érintett vizeket kivonják a forgalomból – közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Spar közölte, hogy az ügyről sem a szállítónál vizsgálatot végző hatóságtól, sem a víz szállítójától semmilyen hivatalos értesítést nem kapott, ennek ellenére a sajtóhír alapján a cég megtette a szükségesnek ítélt intézkedéseket.

A társaság a gyártótól származó – hírekben megnevezett palackos terméket – kedden független laboratóriumi bevizsgálásra küldi, mely vizsgálat eredményének megismeréséig a terméket a Spar nem forgalmazza. Emellett a termék szállítójától azonnali magyarázatot kért a cég az üggyel kapcsolatban.

A szállító nyilatkozata az alábbiakat tartalmazza: “kijelentjük, hogy a Spar Magyarország részére a Pannon Aqua Zrt által beszállított egyetlen ásványvíz termék sem tartalmaz coliform baktérium szennyeződést, sem más mikrobiológiai szennyeződést. Ez vonatkozik a 2012. 12. 06-i minőség megőrzési idejű, 2 literes dús termékekre is, amelyet igazolni tudunk a hatóság által vett minták akkreditált mérési eredményeivel is…” A fenti nyilatkozatot alátámasztó mérési eredmények jegyzőkönyveit a Sparnak is megküldték. A szállító arról is tájékoztatta a Spart, hogy az ügyre vonatkozó hatósági határozatot megfellebbezte, kérve a forgalomból való kivonás felfüggesztését.

A Spar további tárgyalásokat folytat a termék szállítójával a helyzet tisztázása érdekében – áll a közleményben.

A szaktárca keddi közlése szerint a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

A VM emlékeztet, hogy az Aqua-Pet Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink