A sörtörvény módosítását kéri a szakma
A köznyelvben csak sörtörvények nevezett jogszabályi előírás gyakorlati hatásaival többször foglalkoztunk már; a GVH-nak a témában készített ágazatai jelentésének megállapításaira építve az MVI most négy másik szakmai szervezet támogatásával levélben közvetítette a szakma javaslatait az MTÜ vezérigazgatójának, Horváth Péternek – ennek az állásfoglalásnak idézzük a legfontosabb elemeit.
Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy ágazati jelentést készített az alkoholos és alkoholmentes italtermékek magyarországi vendéglátóipari egységekben történő forgalmazásának piaci helyzetéről – áll a levélben. – A jelentésben kiemelt hangsúlyt kapott az italt árusító vendéglátó üzletek azon jogszabályi kötelezettsége, miszerint italkategóriánként legalább két gyártó termékét kötelesek tartani, amelynek a módosítása érdekében szeretnénk az Önök támogatását kérni.
Az említett jogszabályi rendelkezés bevezetése bővebb italkínálat tartására kötelezte a HoReCa-egységeket, ezért a GVH indokoltnak találta annak vizsgálatát, hogy az új szabályozás hogyan működik a gyakorlatban, hogyan reagált arra a piac, milyen érdemi hatásokkal járt. 2022 végén az ágazati vizsgálat részeként a GVH többek között megkereste az MTÜ-t, a jelentősebb vendéglátóipari szervezeteket és nagykereskedőket, hogy foglalják össze meglátásaikat és tapasztalataikat az egységek italbeszerzési gyakorlatával kapcsolatban.
A GVH által közzétett vizsgálati jelentésből kiderül, hogy az italforgalmazók részéről biztosított eszközök, berendezések és közvetlen anyagi támogatások a hazai vendéglátóhelyek többségének jelentős segítséget nyújtanak. A hazai HoReCa-szegmens ugyanis kifejezetten nagymértékben támaszkodik az italforgalmazók által biztosított berendezésekre, eleve kalkulál a működési költségek tervezése során a biztosított kedvezményekkel. Ezek pedig egyrészt közvetlen fogyasztói hasznot eredményeznek, mert alacsonyabb fogyasztói árakhoz vezethetnek, másrészt növelik a fogyasztók választási lehetőségeit a HoReCa-piacon, hiszen több vendéglátóhely működhet Magyarországon ezen támogatásoknak köszönhetően.
A vizsgálat részét képező fogyasztói piackutatás eredményei alapján a vendégek alapvetően elégedettek a HoReCa-egységekben tapasztalt italkínálattal, és a hazai fogyasztók nagy része a nagy forgalmazók termékeit fogyasztja. Valós fogyasztói igény hiányában pedig nem lenne racionális magatartás a vendéglátósok nagy tömege részéről, ha minden italkategóriában új forgalmazókkal építenének ki kapcsolatot, ami egyébként összességében drágítaná a beszerzési tevékenységüket. Azokon a vendéglátóhelyeken, ahol markánsan megjelenik a fogyasztói igény a szélesebb kínálatra és a különleges, kisüzemi termékekre, ott ezek a termékek fel is kerülnek az itallapra.
A vizsgálat eredményeire támaszkodva a GVH azt javasolja, hogy a veszélyhelyzet időszakára a hazai vendéglátósoknak ne legyen kötelező italkategóriánként legalább két gyártó termékét tartani. A jogszabályi rendelkezés felfüggesztése a jelenlegi gazdasági helyzet időszakában kifejezetten fontos lenne, hiszen az ágazati vizsgálat alapján sikeresnek tűnik a törvénymódosítás azon törekvése, hogy visszaszorítsa a kizárólagos termékértékesítési szerződéseket a HoReCa-szektorban, ez önmagában alkalmas arra, hogy elősegítse a kisebb italforgalmazók piacra lépését.
Az MVI részéről egyetértünk az ágazati vizsgálatról szóló jelentésben szereplő azon megállapítással, miszerint az italkategóriánként legalább két gyártó termékének biztosítása nélkül is megvalósul a kisebb italforgalmazók piacra lépése, ezért úgy látjuk, hogy nemcsak átmenetileg, hanem egyáltalán nincs szükség az italkínálattal kapcsolatos szabályozásra. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy szüntessék meg a Kertv. 7/B. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettséget.
Mindezekre figyelemmel kérjük Vezérigazgató Úr támogatását a Kertv. italkínálattal kapcsolatos módosításában, hogy a vendéglátóhelyeken ne legyen kötelező italkategóriánként legalább két gyártó termékét tartani a jövőben.
A levelet Kovács László, az MVI elnöke írta alá, Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke, Csapody Balázs, a PGA elnöke, Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke, Krivács András, az MNGSZ elnöke és Selmeczi László, az MCI elnöke támogatásával. //
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >MTÜ-vezérigazgató: sikeres volt a turizmus legmagasabb szintű európai rendezvénye
Budapest közös platformra hozta az európai turizmus kormányzati és piaci…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >