A prágai vendéglők 40 százalékában még szabad dohányozni

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 12. 10:40

Csehország két legnagyobb városában – Prágában és Brünnben – jelenleg még a vendéglátóipari egységek mintegy 40 százalékában szabad dohányozni – derült ki abból a kimutatásból, amelyet a Zomato vendéglátóipari kalauz készített Csehországban.

Praga

A statisztikát abból az alkalomból hozták nyilvánosságra, hogy a cseh kormány a közelmúltban jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely szerint 2016. január elsejétől mindenfajta vendéglőben teljes dohányzási tilalom lépne érvénybe. A kormány javaslatát még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami eddig néhány alkalommal nem sikerült. A parlament által elfogadott törvénymódosítást az erős dohányos Milos Zeman államfőnek is el kellene látnia kézjegyével.

A Zomato szerint Prágában 5947 különféle vendéglátóipari egység van, amelyből 2383-ban teljesen szabadon, vagy egy külön kijelölt helységben lehet dohányozni. A félmilliós Brünnben a 603 vendéglátóipari egységből 603-ban lehetséges a dohányzás.

Csehországban évek óta éles viták tárgya a dohányzás korlátozása a közterületeken és a vendéglátóipari egységekben. A teljes tiltásra irányuló törvénymódosítás azonban eddig mindig megbukott.

A Károly Egyetem és az Ipsos közvélemény-kutató intézet májusi országos felmérése szerint azonban a cseh társadalomban is erősödik azok tábora, akik támogatják a dohányzás betiltását a vendéglőkben. Míg 2012-ben a megkérdezettek 42 százaléka minősítette vitathatónak a vendéglői dohányzást, idén már 52 százalék. A dohányzás teljes betiltását támogatók aránya ez alatt az idő alatt 28 százalékról 40 százalékra emelkedett.

Különféle kimutatások és felmérések szerint a felnőtt cseh lakosság egyharmada rendszeres dohányzó. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink