A portugál borászok sürgős fellépést szorgalmaznak a palackárak miatt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 02. 15. 09:17

A portugál bortermelők sürgős intézkedésre szólítják fel a kormányt az üvegpalackok gyors áremelkedése miatt.

A Bor- és szeszesital-kereskedők és -exportőrök országos szövetsége (ANCEVE) „sürgős beavatkozást” kért a kormány tisztviselőitől az üvegpalackok árának emelkedése miatt, amely a helyi jelentések szerint „drámai” károkat okoz a portugál borászati szektornak.

A szövetség közleménye szerint: „Az ANCEVE arra kéri a kormányt, hogy sürgősen alakítson egy párbeszédre alkalmas platformot, hogy védnöksége alatt a bor- és üvegágazat képviselői elemezhessék a helyzetet, és megtalálhassák e súlyos probléma kezelésének és megoldásának leghatékonyabb módját”.

A szövetség szerint annak ellenére, hogy az energiaárak közelmúltbeli csökkenése pozitív hatással volt a fuvardíjakra, a vállalkozásokat még mindig hátráltatja az üvegpalackok árának egekbe szökése.

A szövetség kifejtette: „A bortermelők az ország minden pontján szembesülnek a háború előtti szinteket átlagosan több mint 55%-kal meghaladó üvegárakkal és az ellátási nehézségekkel”.

A közlemény hozzátette: „Sok termelő, különösen a versenyképesebb szegmensekben tevékenykedők az üvegárak más országokban nem látott mértékű növekedése okán drámai módon kiszorulnak a piacról”. A közlemény kiemelte továbbá, hogy „(más, versenytárs bortermelő országokkal ellentétben) továbbra is hiány van számos palackmodellből, ami arra kényszeríti a termelőket, hogy folyamatosan változtassák az eljárásaikat és a címkézést, ami nagyban befolyásolja kereskedelmi és marketingstratégiáik következetességét.”

Az ANCEVE azt is jelezte, hogy „a Szőlészeti és Borászati Intézet által közzétett adatok szerint Portugália a legutóbbi szüret alkalmával mintegy 688 millió liter bort termelt. Mivel a portugál bor nagy részét palackozzák, fontos nem csupán az üveg jelentőségét, de azt is látni, hogy a portugál üveg fő exportőre a bor”.

The Drinks Business

Kapcsolódó cikkeink