A Philip Morris és az Altria egyesülésről tárgyal

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 16. 18:42

A Marlboro gyártója, a Philip Morris International Inc, az Altria Group Inc-vel való újraegyesülésről tárgyal forrásaik egyesítése céljából a gyorsan növekvő e-cigaretta piacon.

A fogyasztási szektor legnagyobb és a világ valaha látott negyedik legnagyobb megállapodásának eredménye egy mintegy 200 milliárd dolláros tőkével rendelkező dohányipari óriás lenne. A megállapodás akár szeptember végén létre is jöhet, amivel kapcsolatban az elemzők és befektetők aggodalma a földrajzi átfedés hiánya, ami a két vállalat működési szinergiáinak szabhat korlátot.

A két amerikai vállalat 11 évvel ezelőtt – amikor a dohányipari részvények még állandó hozamot hoztak – vált szét, ugyanis eltérő földrajzi piacokra koncentráltak. Azóta azonban az iparágat felforgatta az e-cigaretta.


A két vállalat más és más kínálattal válaszolt a fejleményre: az USA-n kívül működő Philip Morris kifejlesztette az iQOS elnevezésű termékét (amely a valódi és az elektromos cigaretta között helyezkedik el), az Államokban működő Altria pedig 35 százalékos részesedést szerzett a Juul Labs Inc-ben tavaly.

Kapcsolódó cikkeink