Fura szabályok vonatkoznak mostantól az e-cigikre

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 01. 08:46

Július 1-jétől Ausztráliában új jogszabályok léptek hatályba, amelyek jelentősen módosítják az eldobható elektromos cigaretták (vape) forgalmazását és vásárlását. Az új szabályok értelmében ezek a termékek mostantól csak gyógyszertárakban kaphatóak.

Csak patikában lesznek kaphatóak

A törvény előírja, hogy a vásárlóknak konzultálniuk kell háziorvosukkal vagy gyógyszerészükkel a vape beszerzése előtt. Az új előírások értelmében a 18 éven aluliak csak orvosi recept birtokában vásárolhatnak e-cigarettát, bár ez a korlátozás csak október 1-ig marad érvényben. A kormányzó Ausztrál Munkáspárt eredetileg még szigorúbb korlátozásokat tervezett, amelyek mindenki számára vénykötelessé tették volna az e-cigaretták megvásárlását. Azonban az ellenzéki Ausztrál Zöldek ellenezték ezt a javaslatot, mondván, hogy az intézkedések túlzottan megterhelnék az egészségügyi rendszert, és korlátoznák azok lehetőségeit, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

Az új jogszabályok nemcsak a forgalmazásra, hanem a vape-termékek összetételére is vonatkoznak. A nikotinkoncentráció csökkentése és az elérhető ízesítések korlátozása is része az intézkedéseknek. A Reuters hírügynökség által idézett sydney-i lakos szerint az októberi módosítások értelmetlenné teszik az új szabályokat, és növelik annak kockázatát, hogy a fogyasztók feketepiacról, internetről vagy más ellenőrizetlen forrásból szerezzenek be e-cigarettákat.

A legutóbbi adatok szerint Ausztráliában a 18-24 éves fiatalok 22 százaléka legalább egyszer használt már vape-típusú cigarettát. Az ország eddig is szigorú szabályokat alkalmazott a dohányzás visszaszorítása érdekében. Az év elején például betiltották a legtöbb vapeimportot, és az importőröknek a helyi kormányzati gyógyszer-felügyeleti szerv engedélyére van szükségük az értékesítéshez.

Az új szabályozások hatása még kérdéses, de az biztos, hogy a kormány szándéka szerint a dohányzás és a fiatalok vape-használatának visszaszorítása a cél. Az ellenzéki vélemények és a gyakorlati tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy a feketepiac terjedése és az egészségügyi rendszer terhelése komoly kihívásokat jelenthet. Az elkövetkező hónapokban kiderül, hogy az új intézkedések mennyire lesznek hatékonyak a kívánt célok elérésében, és milyen mértékben befolyásolják majd a fogyasztói magatartást Ausztráliában.

Kapcsolódó cikkeink