A paradicsom, avagy gyümölcs a zöldségek között
A paradicsom a legédesebb zöldség. Olyannyira, hogy gyümölcs. Mégis zöldségnek nevezzük, hiszen akként kezeljük a konyhában. Sós ételekhez fogyasztjuk, sós fogásokat készítünk belőle és nem süteményeket. De abban egyetérthetünk, hogy a legfinomabb, amikor igazán a szezonját éli, nyersen és a lehető legegyszerűbben.

(Fotó: Pixabay)
Nincs saláta paradicsom nélkül, de az iskolai menzáról sem hiányozhat a paradicsomleves (szigorúan betűtésztával). Kétségkívül a hazai konyha megkerülhetetlen alapanyaga ez a zöldség. Vagy gyümölcs. Erről még ma is sokan vitatkoznak. Eldönteni, hogy melyik, olyan, mintha arra keresnénk a választ, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás? Botanikai jellemzői szerint gyümölcs, mert magok vannak benne és a növény virágából fejlődik ki. A válasz mégis inkább a felhasználási módban rejlik, hiszen a gasztronómiában zöldségekkel együtt használják.
A paradicsom nagyon egészséges és kalóriaszegény
100 g paradicsom energiatartalma mindössze 23 kalória. Ráadásul több mint 90%-a víz. Nem véletlenül népszerű a diétázók körében. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak a betegségek leküzdésében fontos szerepe van. Magas a C-vitamin tartalma, de E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot és magnéziumot is tartalmaz. Szép kis energiabomba!
A paradicsomnak számtalan fajtája van, a KMÉ pedig nem rest védjeggyel jutalmazni a legjobbat
Felhasználási módja is végtelen. Saláta, leves, főzelék, mártás, pizzaalap, száríthatjuk napon is, mint az igazi olaszok, de sütőben is készíthetünk aszalt paradicsomot 4-5 óra alatt. Tölthetjük is túróval, sajttal, hússal, amivel csak szeretnénk. Nagyon jól áll neki a bazsalikom, az oregánó, a fokhagyma, a metélőhagyma és a petrezselyem.
Vásárláskor érett, de ne túl érett paradicsomot vegyünk
Figyeljünk arra, hogy feszes legyen a bőre, ne legyen hibás, foltos vagy nyomott! És lehetőleg ne hűtőben tároljuk! Persze, ha a Nagyitól kapunk néhány kiló paradicsomot és nem tudjuk már mibe felhasználni, töltsük a nyár végi unalmasabb estéinket befőzéssel. Nem olyan macerás, mint elsőre hangzik, sok recept van, ahol még passzírozni sem kell, mégis isteni házi paradicsomlé készülhet otthon a konyhában. És az még a karácsonyi töltött káposztához is jól fog jönni.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
AM: a vidék erősödése egész Magyarországot teszi gazdagabbá
Ahhoz, hogy élhető vidéket teremtsünk és átadhassuk azt a jövő…
Tovább olvasom >Irány a KMÉ-védjegyes gyorsfagyasztott zöldbab!
Ha már elég a húsos fogásokból, néha jó dolog előkapni…
Tovább olvasom >Az agráriumban hasznosuló támogatások a vidék megerősítését szolgálják
Közös Agrárpolitika átmeneti éveinek mondott időszakot is magában foglaló 2021-es,…
Tovább olvasom >További cikkeink
AM: Tovább kell növelni a szójatermesztést, cél ebből is az önellátás
A magyar gazdák agrártámogatásai a 2027-ig tartó időszakban is biztosítottak…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai lényegében nem változtak
2023 októberében az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak…
Tovább olvasom >Nébih: élelmiszerboltokat minősítettek a Szupermenta programban
Kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei…
Tovább olvasom >