A paradicsom, avagy gyümölcs a zöldségek között
A paradicsom a legédesebb zöldség. Olyannyira, hogy gyümölcs. Mégis zöldségnek nevezzük, hiszen akként kezeljük a konyhában. Sós ételekhez fogyasztjuk, sós fogásokat készítünk belőle és nem süteményeket. De abban egyetérthetünk, hogy a legfinomabb, amikor igazán a szezonját éli, nyersen és a lehető legegyszerűbben.

(Fotó: Pixabay)
Nincs saláta paradicsom nélkül, de az iskolai menzáról sem hiányozhat a paradicsomleves (szigorúan betűtésztával). Kétségkívül a hazai konyha megkerülhetetlen alapanyaga ez a zöldség. Vagy gyümölcs. Erről még ma is sokan vitatkoznak. Eldönteni, hogy melyik, olyan, mintha arra keresnénk a választ, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás? Botanikai jellemzői szerint gyümölcs, mert magok vannak benne és a növény virágából fejlődik ki. A válasz mégis inkább a felhasználási módban rejlik, hiszen a gasztronómiában zöldségekkel együtt használják.
A paradicsom nagyon egészséges és kalóriaszegény
100 g paradicsom energiatartalma mindössze 23 kalória. Ráadásul több mint 90%-a víz. Nem véletlenül népszerű a diétázók körében. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak a betegségek leküzdésében fontos szerepe van. Magas a C-vitamin tartalma, de E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot és magnéziumot is tartalmaz. Szép kis energiabomba!
A paradicsomnak számtalan fajtája van, a KMÉ pedig nem rest védjeggyel jutalmazni a legjobbat
Felhasználási módja is végtelen. Saláta, leves, főzelék, mártás, pizzaalap, száríthatjuk napon is, mint az igazi olaszok, de sütőben is készíthetünk aszalt paradicsomot 4-5 óra alatt. Tölthetjük is túróval, sajttal, hússal, amivel csak szeretnénk. Nagyon jól áll neki a bazsalikom, az oregánó, a fokhagyma, a metélőhagyma és a petrezselyem.
Vásárláskor érett, de ne túl érett paradicsomot vegyünk
Figyeljünk arra, hogy feszes legyen a bőre, ne legyen hibás, foltos vagy nyomott! És lehetőleg ne hűtőben tároljuk! Persze, ha a Nagyitól kapunk néhány kiló paradicsomot és nem tudjuk már mibe felhasználni, töltsük a nyár végi unalmasabb estéinket befőzéssel. Nem olyan macerás, mint elsőre hangzik, sok recept van, ahol még passzírozni sem kell, mégis isteni házi paradicsomlé készülhet otthon a konyhában. És az még a karácsonyi töltött káposztához is jól fog jönni.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Az új lengyel államfő nemzetközi koalíciót hozna létre a Mercosur-megállapodás ellen
Nemzetközi koalíciót hozna létre Karol Nawrocki Lengyelország frissen beiktatott elnöke…
Tovább olvasom >NAK: a fogyasztókat is kedvezőtlenül érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Súlyosan érintené a kis- és közepes gazdaságokat az uniós agrártámogatások…
Tovább olvasom >AM: befejeződött a nyári aratás, kedvezőek a hozamok
A napokban befejeződött a nyári aratás Magyarországon, a rendelkezésre álló…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >