A paradicsom, avagy gyümölcs a zöldségek között
A paradicsom a legédesebb zöldség. Olyannyira, hogy gyümölcs. Mégis zöldségnek nevezzük, hiszen akként kezeljük a konyhában. Sós ételekhez fogyasztjuk, sós fogásokat készítünk belőle és nem süteményeket. De abban egyetérthetünk, hogy a legfinomabb, amikor igazán a szezonját éli, nyersen és a lehető legegyszerűbben.

(Fotó: Pixabay)
Nincs saláta paradicsom nélkül, de az iskolai menzáról sem hiányozhat a paradicsomleves (szigorúan betűtésztával). Kétségkívül a hazai konyha megkerülhetetlen alapanyaga ez a zöldség. Vagy gyümölcs. Erről még ma is sokan vitatkoznak. Eldönteni, hogy melyik, olyan, mintha arra keresnénk a választ, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás? Botanikai jellemzői szerint gyümölcs, mert magok vannak benne és a növény virágából fejlődik ki. A válasz mégis inkább a felhasználási módban rejlik, hiszen a gasztronómiában zöldségekkel együtt használják.
A paradicsom nagyon egészséges és kalóriaszegény
100 g paradicsom energiatartalma mindössze 23 kalória. Ráadásul több mint 90%-a víz. Nem véletlenül népszerű a diétázók körében. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak a betegségek leküzdésében fontos szerepe van. Magas a C-vitamin tartalma, de E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot és magnéziumot is tartalmaz. Szép kis energiabomba!
A paradicsomnak számtalan fajtája van, a KMÉ pedig nem rest védjeggyel jutalmazni a legjobbat
Felhasználási módja is végtelen. Saláta, leves, főzelék, mártás, pizzaalap, száríthatjuk napon is, mint az igazi olaszok, de sütőben is készíthetünk aszalt paradicsomot 4-5 óra alatt. Tölthetjük is túróval, sajttal, hússal, amivel csak szeretnénk. Nagyon jól áll neki a bazsalikom, az oregánó, a fokhagyma, a metélőhagyma és a petrezselyem.
Vásárláskor érett, de ne túl érett paradicsomot vegyünk
Figyeljünk arra, hogy feszes legyen a bőre, ne legyen hibás, foltos vagy nyomott! És lehetőleg ne hűtőben tároljuk! Persze, ha a Nagyitól kapunk néhány kiló paradicsomot és nem tudjuk már mibe felhasználni, töltsük a nyár végi unalmasabb estéinket befőzéssel. Nem olyan macerás, mint elsőre hangzik, sok recept van, ahol még passzírozni sem kell, mégis isteni házi paradicsomlé készülhet otthon a konyhában. És az még a karácsonyi töltött káposztához is jól fog jönni.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
A Soós Tészta Kft. megbízható minőséget nyújt
A magyar tésztagyártás egyik meghatározó szereplője, a Soós Tészta Kft.,…
Tovább olvasom >Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Milyen hatása lehet az árrésstopnak? Lesz miből fizetni a dolgozói béreket?
A kormány bejelentése szerint március közepétől harminc alapvető élelmiszer árrése…
Tovább olvasom >Így változik a boltok árrésse most, hogy a kormány döntött
A kormány bejelentése szerint harminc alapvető élelmiszer árrését korlátozzák, miután…
Tovább olvasom >Felvásárolta a myPOS az IQOM-ot, elősegítve a digitális fizetési innováció terjedését
Az IQOM, a digitális fizetési megoldások egyik vezető magyarországi szolgáltatója…
Tovább olvasom >