A paradicsom, avagy gyümölcs a zöldségek között
A paradicsom a legédesebb zöldség. Olyannyira, hogy gyümölcs. Mégis zöldségnek nevezzük, hiszen akként kezeljük a konyhában. Sós ételekhez fogyasztjuk, sós fogásokat készítünk belőle és nem süteményeket. De abban egyetérthetünk, hogy a legfinomabb, amikor igazán a szezonját éli, nyersen és a lehető legegyszerűbben.

(Fotó: Pixabay)
Nincs saláta paradicsom nélkül, de az iskolai menzáról sem hiányozhat a paradicsomleves (szigorúan betűtésztával). Kétségkívül a hazai konyha megkerülhetetlen alapanyaga ez a zöldség. Vagy gyümölcs. Erről még ma is sokan vitatkoznak. Eldönteni, hogy melyik, olyan, mintha arra keresnénk a választ, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás? Botanikai jellemzői szerint gyümölcs, mert magok vannak benne és a növény virágából fejlődik ki. A válasz mégis inkább a felhasználási módban rejlik, hiszen a gasztronómiában zöldségekkel együtt használják.
A paradicsom nagyon egészséges és kalóriaszegény
100 g paradicsom energiatartalma mindössze 23 kalória. Ráadásul több mint 90%-a víz. Nem véletlenül népszerű a diétázók körében. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak a betegségek leküzdésében fontos szerepe van. Magas a C-vitamin tartalma, de E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot és magnéziumot is tartalmaz. Szép kis energiabomba!
A paradicsomnak számtalan fajtája van, a KMÉ pedig nem rest védjeggyel jutalmazni a legjobbat
Felhasználási módja is végtelen. Saláta, leves, főzelék, mártás, pizzaalap, száríthatjuk napon is, mint az igazi olaszok, de sütőben is készíthetünk aszalt paradicsomot 4-5 óra alatt. Tölthetjük is túróval, sajttal, hússal, amivel csak szeretnénk. Nagyon jól áll neki a bazsalikom, az oregánó, a fokhagyma, a metélőhagyma és a petrezselyem.
Vásárláskor érett, de ne túl érett paradicsomot vegyünk
Figyeljünk arra, hogy feszes legyen a bőre, ne legyen hibás, foltos vagy nyomott! És lehetőleg ne hűtőben tároljuk! Persze, ha a Nagyitól kapunk néhány kiló paradicsomot és nem tudjuk már mibe felhasználni, töltsük a nyár végi unalmasabb estéinket befőzéssel. Nem olyan macerás, mint elsőre hangzik, sok recept van, ahol még passzírozni sem kell, mégis isteni házi paradicsomlé készülhet otthon a konyhában. És az még a karácsonyi töltött káposztához is jól fog jönni.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Hagyományos péksütemények kiváló minőségben, generációkon át
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve…
Tovább olvasom >Változik a snackparadicsom-szegmens is
A világpiacon egyre meghatározóbb szereplővé válik a marokkói paradicsom, különösen…
Tovább olvasom >A helyszíni mentesítés a végéhez ér, de a védekezés folytatódik
A ragadós száj- és körömfájás vírusa elleni küzdelem a fertőzött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >