A Nyugat-Dunántúlon a válság előtti szinten a cégek üzleti forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 27. 12:30

A válság előtti szintre emelkedett a Nyugat-Dunántúlon működő cégek üzleti forgalma tavaly az általános forgalmi adó alapján – mondta Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális főigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón a megyei igazgatóságok adatai alapján.

Tavaly a régió cégeinek forgalma 3.338 milliárd forint volt, magasabb a tavalyi 2.996 milliárd, de a 2008-as 3.248 milliárd forintnál is. Ezen belül a külföldi értékesítés a 2008-as 618-ról, illetve a 2010-es 688 milliárd forintról 835 milliárd forintra emelkedett. Varga Lászlóné megjegyezte, hogy az összesítésben nem szerepelnek a kiemelt adózók, ám azok holdudvara igen. Közlése szerint június táján, a társaságiadó-adatok ismeretében lehet majd megmondani, milyen folyamatok zajlottak tavaly az egyes ágazatokon belül. Megjegyezte: a régióban stagnált az egyéni vállalkozók száma, míg a gazdálkodó szervezetekében mérsékelt ütemű emelkedés mutatkozott. Az egyszerűsített vállalkozói adó eszközével tavaly 6.664-en éltek a régióban, ami az egy évvel korábbihoz képest 17,8 százalékos csökkenés.

Csiszár Csaba őrnagy, a regionális bűnügyi igazgatóság vezetője az eseményen arról beszélt: tavaly 1854 bűnügyet derítettek fel, 10,27 milliárd forint értékben; egy évvel korábban 1092 cselekmény kereken ötmilliárdos kárt okozott.

A leggyakoribb bűncselekmények között a számviteli rend megsértését, az adócsalást és a csődbűncselekményt említette. Kirívó esetként emelte ki azt a Győr környékén működő társaságot, amely mintegy ötvenmilliós befektetéssel négymilliárd forintnyi áfát igényelt vissza egy Budapestre naponta megutaztatott cukorszállítmány után, amelynek időközben már a szavatossága is lejárt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink