A nyersanyag elérhetősége a legnagyobb kihívás a gyártók számára

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 09. 26. 09:36

A jelenlegi geopolitikai és ökológiai válságok, valamint a világjárvány miatt sok vállalat számára egyre nehezebbé válik a minőségi nyersanyagok megfelelő mennyiségben történő beszerzése – közölte a Német Élelmiszer- és Italipari Szövetség (BVE).

A tanulmány szerint az ellátási lánc mentén a kockázatok az elmúlt években folyamatosan növekedtek

Az AFC Risk & Crisis Consult (AFC) új tanulmánya a BVE-vel együttműködve megvizsgálta, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az élelmiszeripari gyártóknak, és hogyan próbálják a vállalatok megoldani ezeket a kihívásokat az utóbbi időben bonyolulttá és megbízhatatlanná vált ellátási láncokban.

A tanulmányban 412 kockázat- és válságkezelésért felelős iparági alkalmazottat kérdeztek meg. A tanulmány szerint az ellátási lánc mentén a kockázatok az elmúlt években folyamatosan növekedtek.

Christoph Minhoff, a BVE vezérigazgatója kifejtette: “Az élelmiszeripar az elmúlt 70 év legnagyobb válságát éli át. A terméskiesések, a COVID-19 okozta ellátási szűk keresztmetszetek és az ukrajnai háború hatásai számos problémával szembesítik a vállalatokat. Ezért aligha meglepő, hogy sok vállalat a nyersanyagok elérhetőségét tartja a jövő legnagyobb kihívásának. A globális kockázatokat tekintve a regionális beszerzés csak részben oldja meg a problémát. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a nemzetközi ellátási láncokat válságállóvá tegyük. Az élelmiszeripar nap mint nap bizonyítja, hogy a rendkívüli helyzetek ellenére is biztosítja a kiváló minőségű élelmiszerek ellátását Németországban. Nem utolsósorban a világjárvány miatt az élelmiszeripar válságtesztelt!”

A BVE felszólította a kormányt, hogy biztosítsa a megfizethető energiaellátást, vezessen be egyszerűsített és célszerűbb támogatásokat az élelmiszer-ellátási lánc számára, tartsa nyitva a mezőgazdasági árupiacokat, és hajtsa végre a bürokráciacsökkentést és a vállalatok adókedvezményeit.

“Ellenkező esetben a vállalatok minden válsággal szembeni ellenálló képességük ellenére lassan, de biztosan elérik a töréspontjukat” – mondta Minhoff.

A válság sújtotta ellátási láncok időszakát követően 2023-ban bevezetésre kerül a német ellátási lánc átvilágításáról szóló törvény. Ez az új törvény előírná a vállalatok számára, hogy a szociális és környezetvédelmi átvilágításnak a teljes ellátási láncuk mentén meg kell felelniük és dokumentálniuk kell azt. A német vállalatok mintegy 65%-a készül az új törvényre, vagy már kezdeményezett intézkedéseket, 22%-uk pedig úgy érzi, hogy jól felkészült. A BVE által megkérdezett vállalatok közül azonban nem mindegyik tartozik az LkSG hatálya alá, így nem mindegyik rendelkezik konkrét cselekvési tervvel – állapította meg a tanulmány.

European Supermarket Magazine

Kapcsolódó cikkeink