A nyersanyag elérhetősége a legnagyobb kihívás a gyártók számára
A jelenlegi geopolitikai és ökológiai válságok, valamint a világjárvány miatt sok vállalat számára egyre nehezebbé válik a minőségi nyersanyagok megfelelő mennyiségben történő beszerzése – közölte a Német Élelmiszer- és Italipari Szövetség (BVE).

A tanulmány szerint az ellátási lánc mentén a kockázatok az elmúlt években folyamatosan növekedtek
Az AFC Risk & Crisis Consult (AFC) új tanulmánya a BVE-vel együttműködve megvizsgálta, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az élelmiszeripari gyártóknak, és hogyan próbálják a vállalatok megoldani ezeket a kihívásokat az utóbbi időben bonyolulttá és megbízhatatlanná vált ellátási láncokban.
A tanulmányban 412 kockázat- és válságkezelésért felelős iparági alkalmazottat kérdeztek meg. A tanulmány szerint az ellátási lánc mentén a kockázatok az elmúlt években folyamatosan növekedtek.
Christoph Minhoff, a BVE vezérigazgatója kifejtette: „Az élelmiszeripar az elmúlt 70 év legnagyobb válságát éli át. A terméskiesések, a COVID-19 okozta ellátási szűk keresztmetszetek és az ukrajnai háború hatásai számos problémával szembesítik a vállalatokat. Ezért aligha meglepő, hogy sok vállalat a nyersanyagok elérhetőségét tartja a jövő legnagyobb kihívásának. A globális kockázatokat tekintve a regionális beszerzés csak részben oldja meg a problémát. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a nemzetközi ellátási láncokat válságállóvá tegyük. Az élelmiszeripar nap mint nap bizonyítja, hogy a rendkívüli helyzetek ellenére is biztosítja a kiváló minőségű élelmiszerek ellátását Németországban. Nem utolsósorban a világjárvány miatt az élelmiszeripar válságtesztelt!”
A BVE felszólította a kormányt, hogy biztosítsa a megfizethető energiaellátást, vezessen be egyszerűsített és célszerűbb támogatásokat az élelmiszer-ellátási lánc számára, tartsa nyitva a mezőgazdasági árupiacokat, és hajtsa végre a bürokráciacsökkentést és a vállalatok adókedvezményeit.
„Ellenkező esetben a vállalatok minden válsággal szembeni ellenálló képességük ellenére lassan, de biztosan elérik a töréspontjukat” – mondta Minhoff.
A válság sújtotta ellátási láncok időszakát követően 2023-ban bevezetésre kerül a német ellátási lánc átvilágításáról szóló törvény. Ez az új törvény előírná a vállalatok számára, hogy a szociális és környezetvédelmi átvilágításnak a teljes ellátási láncuk mentén meg kell felelniük és dokumentálniuk kell azt. A német vállalatok mintegy 65%-a készül az új törvényre, vagy már kezdeményezett intézkedéseket, 22%-uk pedig úgy érzi, hogy jól felkészült. A BVE által megkérdezett vállalatok közül azonban nem mindegyik tartozik az LkSG hatálya alá, így nem mindegyik rendelkezik konkrét cselekvési tervvel – állapította meg a tanulmány.
Kapcsolódó cikkeink
Hazai termékek elismerését segíti a minőségrendszerekhez történő csatlakozás
Piaci előnyökkel is jár a minőségrendszerekben való részvétel. Ennek támogatására…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >Ellátási lánc: kevésbé hatékony az AI a frontvonalban
A Gartner friss adatai szerint a generatív mesterséges intelligencia (AI)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >