A nyersanyag elérhetősége a legnagyobb kihívás a gyártók számára
A jelenlegi geopolitikai és ökológiai válságok, valamint a világjárvány miatt sok vállalat számára egyre nehezebbé válik a minőségi nyersanyagok megfelelő mennyiségben történő beszerzése – közölte a Német Élelmiszer- és Italipari Szövetség (BVE).

A tanulmány szerint az ellátási lánc mentén a kockázatok az elmúlt években folyamatosan növekedtek
Az AFC Risk & Crisis Consult (AFC) új tanulmánya a BVE-vel együttműködve megvizsgálta, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az élelmiszeripari gyártóknak, és hogyan próbálják a vállalatok megoldani ezeket a kihívásokat az utóbbi időben bonyolulttá és megbízhatatlanná vált ellátási láncokban.
A tanulmányban 412 kockázat- és válságkezelésért felelős iparági alkalmazottat kérdeztek meg. A tanulmány szerint az ellátási lánc mentén a kockázatok az elmúlt években folyamatosan növekedtek.
Christoph Minhoff, a BVE vezérigazgatója kifejtette: „Az élelmiszeripar az elmúlt 70 év legnagyobb válságát éli át. A terméskiesések, a COVID-19 okozta ellátási szűk keresztmetszetek és az ukrajnai háború hatásai számos problémával szembesítik a vállalatokat. Ezért aligha meglepő, hogy sok vállalat a nyersanyagok elérhetőségét tartja a jövő legnagyobb kihívásának. A globális kockázatokat tekintve a regionális beszerzés csak részben oldja meg a problémát. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a nemzetközi ellátási láncokat válságállóvá tegyük. Az élelmiszeripar nap mint nap bizonyítja, hogy a rendkívüli helyzetek ellenére is biztosítja a kiváló minőségű élelmiszerek ellátását Németországban. Nem utolsósorban a világjárvány miatt az élelmiszeripar válságtesztelt!”
A BVE felszólította a kormányt, hogy biztosítsa a megfizethető energiaellátást, vezessen be egyszerűsített és célszerűbb támogatásokat az élelmiszer-ellátási lánc számára, tartsa nyitva a mezőgazdasági árupiacokat, és hajtsa végre a bürokráciacsökkentést és a vállalatok adókedvezményeit.
„Ellenkező esetben a vállalatok minden válsággal szembeni ellenálló képességük ellenére lassan, de biztosan elérik a töréspontjukat” – mondta Minhoff.
A válság sújtotta ellátási láncok időszakát követően 2023-ban bevezetésre kerül a német ellátási lánc átvilágításáról szóló törvény. Ez az új törvény előírná a vállalatok számára, hogy a szociális és környezetvédelmi átvilágításnak a teljes ellátási láncuk mentén meg kell felelniük és dokumentálniuk kell azt. A német vállalatok mintegy 65%-a készül az új törvényre, vagy már kezdeményezett intézkedéseket, 22%-uk pedig úgy érzi, hogy jól felkészült. A BVE által megkérdezett vállalatok közül azonban nem mindegyik tartozik az LkSG hatálya alá, így nem mindegyik rendelkezik konkrét cselekvési tervvel – állapította meg a tanulmány.
Kapcsolódó cikkeink
Gyorsítósávon a szállítmányozás
A szállítmányozás az FMCG iparág központi eleme és a globális…
Tovább olvasom >Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot
A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság…
Tovább olvasom >A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon
Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >