A növényi italoknak az iskolatej programba történő bevonása érdekében indított európai petíció 35 ezer aláírásnál tart

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 06. 29. 11:03

Az a ProVeg International által indított petíció, amely azt sürgeti, hogy a növényi alapú tejhelyettesítők bekerüljenek az európai iskolatej program már több, mint 35 ezer aláírásánál jár. A kísérő social média kampány arról szól, hogy a növényi alapú italok bevonása az elkövetkező generációk számára a klímabarát opció biztosítását jelenti. 

Fenntartható és egészséges opció

Jasmijn de Boo, a ProVeg alelnöke szerint, a kálciummal dúsított növényi italok fenntartható és egészséges opciót jelentenek és azért kellene az iskolatej programokba beengedni őket, mert az európai társadalom már megindult a nagyobb arányban növényi alapú étkezés megvalósítása irányában. A növényi italok iskolai fogyasztásának lehetővé tétele segítene az Európai Unióban a társadalom karbonlábnyomát csökkenteni és egyúttal nagyobb választási lehetőséget nyújtana azok számára, akik nem szeretnének az iskolai étkezések alkalmával tehéntejet fogyasztani. 

A ProVeg a következő indokokat sorolja fel kezdeményezése támogatására:

  • A kálciummal dúsított növényi italok megfelelenek az európai „Farm to Fork” stratégia meglakotásának céljai között foglaltaknak, mely szerint „olyan kedvező élelmiszer környezetet kell létrehozni, amely könnyebbé teszi az egészséges és fenntartható étrend kialakítását”.
  • A növényi italok támogathatják a kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítását.
  • A táplálkozási szakértők szerint a kálciummal dúsított szójaitalt a tehéntej tápanyagbeviteli szempotból megfelelő alternatívájaként lehet alkalmazni.
  • Globálisan az emberek mintegy 68 %-a lehet laktózérzékeny. Bár az iskolatej programban már biztosítanak laktózmentes tehéntejet is a gyerekeknek, fontos lenne ugyanakkor nagyobb választási lehetőséget biztosítani azok számára, akik laktózérzékenyek és növényi italokat szeretnének inkább fogyasztani. Emellett a gyermekkori ételallergiák között a tehéntej allergia az egyik leggyakrabban előforduló probléma. A növényi tejhelyettesítők tápláló alternatívát nyújtanak az ezekkel az egészségügyi gondokkal küzdő emberek számára is. 
  • Egyes növényi tejhelyettesítők karbonlábnyoma 63-78 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint az állati eredetű tejeké.
  • Az állatok szállításához és a tejtermékek előállításához kapcsolódó állatjóléti aggályok a növényi alapú termékek esetében nem merülnek fel.
  • A növényi alapú italok növelik a gyerekek egymás közötti elfogadását, a „sorból kilógás” veszélyének csökkentését, mivel a választék növelésével mindenki ihat valamilyen „tejet” .

Az alelnök emellett azt is elmondta, hogy mind a Farm to Fork stratégia, mind az eurpai Rákellenes Akcióterv javasolja a nagyobb részben növényi étrend megvalósítását, és ezekhez az ajánlásokhoz illeszkedik a hagyományos tejtermékeket helyettesítő növényi alapú termékek fogyasztása is. A szervezet ezért sürgeti az Európai Bizottságot annak lehetővé tételére, hogy az iskolatej ezentúl kálciummal dúsított növényi alapú ital is lehessen és így Európa-szerte nagyobb választási lehetőséget kaphassanak a gyerekek. 

Forrás: vegconomist

Kapcsolódó cikkeink