A növényi italoknak az iskolatej programba történő bevonása érdekében indított európai petíció 35 ezer aláírásnál tart
Az a ProVeg International által indított petíció, amely azt sürgeti, hogy a növényi alapú tejhelyettesítők bekerüljenek az európai iskolatej program már több, mint 35 ezer aláírásánál jár. A kísérő social média kampány arról szól, hogy a növényi alapú italok bevonása az elkövetkező generációk számára a klímabarát opció biztosítását jelenti.
Jasmijn de Boo, a ProVeg alelnöke szerint, a kálciummal dúsított növényi italok fenntartható és egészséges opciót jelentenek és azért kellene az iskolatej programokba beengedni őket, mert az európai társadalom már megindult a nagyobb arányban növényi alapú étkezés megvalósítása irányában. A növényi italok iskolai fogyasztásának lehetővé tétele segítene az Európai Unióban a társadalom karbonlábnyomát csökkenteni és egyúttal nagyobb választási lehetőséget nyújtana azok számára, akik nem szeretnének az iskolai étkezések alkalmával tehéntejet fogyasztani.
A ProVeg a következő indokokat sorolja fel kezdeményezése támogatására:
- A kálciummal dúsított növényi italok megfelelenek az európai „Farm to Fork” stratégia meglakotásának céljai között foglaltaknak, mely szerint „olyan kedvező élelmiszer környezetet kell létrehozni, amely könnyebbé teszi az egészséges és fenntartható étrend kialakítását”.
- A növényi italok támogathatják a kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítását.
- A táplálkozási szakértők szerint a kálciummal dúsított szójaitalt a tehéntej tápanyagbeviteli szempotból megfelelő alternatívájaként lehet alkalmazni.
- Globálisan az emberek mintegy 68 %-a lehet laktózérzékeny. Bár az iskolatej programban már biztosítanak laktózmentes tehéntejet is a gyerekeknek, fontos lenne ugyanakkor nagyobb választási lehetőséget biztosítani azok számára, akik laktózérzékenyek és növényi italokat szeretnének inkább fogyasztani. Emellett a gyermekkori ételallergiák között a tehéntej allergia az egyik leggyakrabban előforduló probléma. A növényi tejhelyettesítők tápláló alternatívát nyújtanak az ezekkel az egészségügyi gondokkal küzdő emberek számára is.
- Egyes növényi tejhelyettesítők karbonlábnyoma 63-78 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint az állati eredetű tejeké.
- Az állatok szállításához és a tejtermékek előállításához kapcsolódó állatjóléti aggályok a növényi alapú termékek esetében nem merülnek fel.
- A növényi alapú italok növelik a gyerekek egymás közötti elfogadását, a „sorból kilógás” veszélyének csökkentését, mivel a választék növelésével mindenki ihat valamilyen „tejet” .
Az alelnök emellett azt is elmondta, hogy mind a Farm to Fork stratégia, mind az eurpai Rákellenes Akcióterv javasolja a nagyobb részben növényi étrend megvalósítását, és ezekhez az ajánlásokhoz illeszkedik a hagyományos tejtermékeket helyettesítő növényi alapú termékek fogyasztása is. A szervezet ezért sürgeti az Európai Bizottságot annak lehetővé tételére, hogy az iskolatej ezentúl kálciummal dúsított növényi alapú ital is lehessen és így Európa-szerte nagyobb választási lehetőséget kaphassanak a gyerekek.
Forrás: vegconomist
Kapcsolódó cikkeink
A gazdaszervezetek azt remélik, hogy a fogyasztók is csatlakoznak az agrárpetícióhoz
A gazdaszervezetek azt remélik, hogy nem csak a gazdatársadalmat, de…
Tovább olvasom >Közös online petíció indult a gazdák védelmére
A gazdatársadalom megvédése és a biztonságos élelmiszerellátás fenntartása érdekében a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >