A nők kezében a kulcs egy szegénység és éhezés nélküli jövőhöz

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 02. 16. 11:01

A nemek közti egyenlőség biztosítása és a nők esélyeinek kiszélesítése nem csupán egy lehetőség, hanem egy fontos eleme a szegénység, éhezés és helytelen táplálkozás elleni küzdelemnek, mondta a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva.

fao-nok

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezetője egy magas rangú konferencián beszélt ma, melyet a szervezet az Európai Bizottsággal, az Európai Unió Tanácsának szlovák elnökségével, a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alappal (IFAD), az Élelmezési Világprogrammal (WFP) és a UN Womennel közösen rendezett Rómában, a FAO székhelyén.

„A vidéki nők kulcsszereplők a fenntartható fejlődési célok elérésében, kiemelten a második célkitűzésben, amely az éhezést és a táplálkozási problémákat számolná fel,” tette hozzá.

Semmi éhezés – a nőkre is szükség van

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos a következőt mondta: „Sokszor hallani a mondást, hogy ha egy nő számára biztosítod az oktatáshoz való hozzáférést, az egy egész generáció tudására lesz jó hatással. Ugyanez igaz akkor is, ha egyenlő feltételeket biztosítunk számukra – egyenlő hozzáférést a tudáson túl az erőforrásokhoz és részvételt a döntésekben.”

„Tudjuk, hogy a mezőgazdaság termelékenysége közel a harmadával nőne, ha a férfiakéval megegyező módon férhetnének hozzá a nők is az alapvető erőforrásokhoz. Ez mintegy 150 millióval kezesebb éhező embert jelente globálisan. Egy anya, aki egészséges, iskolázott és rendezettek a körülményei jobb hátteret biztosít a gyermekének is. Az első 1000 napnak különösen nagy hatása van a gyermek jövőjére.”

Felszámolni a különbséget

A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter Gabriel Matecná az Európai Unió Tanácsának soros elnökségének képviseletében kijelentette: „a nemek közti különbség komoly terhet ró a társadalomra az általa okozott mezőgazdasági termeléskiesés, élelmezési problémák és alacsonyabb gazdasági növekedés miatt.”

Miközben világszerte a mezőgazdaságban dolgozók közel fele nő, tette hozzá, a nők alig 20 %-ban birtokosai a földeknek. Ezzel egy időben a krónikusan éhezők 60 %-a nő vagy fiatal lány.

Együttes cselekvés

Több fejlesztéssel és segélyezéssel foglalkozó ENSZ szervezet is képviseltette magát az eseményen. A nemek közti különbségek felszámolását és a nők lehetőségeinek szélesítését hangsúlyozták képzések, megfelelő birtokjogok, továbbá a természeti erőforrásokhoz és a mezőgazdasági, táplálkozási és egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés révén.

Tények

§ A fejlődő országokban a nők a mezőgazdasági munkaerő 45 %-át teszik ki, Latin-Amerikában csupán 20 %-át, Afrika és Ázsia egyes részein azonban 60 % is lehet ez az arány;

§ Afrika és Ázsia fejlődő országaiban a nők átlagosan a férfiaknál 12-13 órával dolgoznak többet hetente;

§ A világon mindenhol a nők lehetőségei földterület birtoklására korlátozott, területeik gyakran rosszabb minőségűek. A földbirtokosok nem egészen 20 %-a nő;

§ Ha a női gazdálkodók ugyanolyan hozzáféréssel rendelkeznének a természeti erőforrásokhoz, a világon éhező emberek számát 150 millióval lehetne csökkenteni;

§ A nők jellemzően jövedelmük 90 %-át saját háztartásukba forgatják vissza (élelmiszer, egészségügyi ellátás, gyermekeik oktatása stb.), amivel támogatják, hogy a szegénység ne öröklődjön át a következő generációra;

Kapcsolódó cikkeink