A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal csökkent, ugyanakkor értéke 18 százalékkal nőtt
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal csökkenhet 2023 harmadik negyedévében a 2022 július–szeptemberében előállított mennyiséghez képest.

(Fotó: Pixabay)
Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 8 százalékos csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2023 január–áprilisában 15 százalékkal kevesebb (1,5 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 azonos időszakában.
Itthon nőttek az árak
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 945 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 júliusában, ami 27 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 31 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 21,5 százalékkal, a sertéscombé 6 százalékkal nőtt ugyanekkor.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A repcemag termelői ára 46 százalékkal emelkedett
Az Európai Bizottság adatai szerint a canola kanadai exportára (FOB)…
Tovább olvasom >Az Egyesült Államok kormánya betilt több szintetikus élelmiszerszínezéket
Az Egyesült Államok kormánya betilt több, széles körben használt szintetikus…
Tovább olvasom >Emelkedett a spenót termelői ára
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 560 hektárról 14,02 ezer tonna…
Tovább olvasom >További cikkeink
Áprilisban enyhén nőtt a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >