A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal csökkent, ugyanakkor értéke 18 százalékkal nőtt
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal csökkenhet 2023 harmadik negyedévében a 2022 július–szeptemberében előállított mennyiséghez képest.
Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 8 százalékos csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2023 január–áprilisában 15 százalékkal kevesebb (1,5 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 azonos időszakában.
Itthon nőttek az árak
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 945 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 júliusában, ami 27 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 31 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 21,5 százalékkal, a sertéscombé 6 százalékkal nőtt ugyanekkor.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >A csontos csirkemell és a csirkemellfilé ára is számottevően csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer…
Tovább olvasom >Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >