A nem fenntartható marhahúst a strucc és az emu húsa válthatja
Az emuk és struccok tartása környezetbarátabb alternatíva a marhahúshoz képest, mivel ezek a madarak nem termelnek metángázt. Ezek a madarak tenyésztése és fogyasztása jelenleg nem elterjedt Magyarországon, de a jövőben a kereslet növekedhet, különösen mivel nem termelnek metánt, ami környezetbarát megoldást jelenthet.

Jönnek a struccok
A struccok és emuk tojásai egészségesebbek és finomabbak lehetnek, kisebb mennyiségű koleszterint tartalmaznak, viszont magas fehérjetartalommal rendelkeznek. A húsuk állagában hasonlít a vöröshúshoz, de ízük teljesen újszerű élményt nyújthatnak. Az emuk és struccok tenyésztői között már léteznek kezdeményezések a minőségi ellenőrzés és oklevelek szerzése érdekében, és a közeljövőben ezek a madarak lehetnek a marhahús helyettesítői.
Ezek a madarak tojást és húst is adhatnak, míg a nanduk nem olyan elterjedtek, és tojásaikat sem lehet könnyen értékesíteni.
Kapcsolódó cikkeink
Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Ezek a tényezők befolyásolták az árakat a tej- és a tojáspiacon
Két gyorsított ágazati vizsgálatot is lezárt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >