A nagy fehérjekérdés: ebből fogyasztanak túl sokat a magyarok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 21. 11:54

Az állati fehérjék túlfogyasztása jellemző a magyarokra, holott fele-fele arányban ajánlott növényi és állati forrásból bevinni a proteint a szakértők szerint.  A teljesen növényi étrendet folytatóknak is figyelniük kell: az étrendjükben fontos, hogy különböző fehérjeforrások szerepeljenek, ilyenek például az olajos magvak is. A növényi fehérjék bevitelét és a tápanyagban gazdag nassolást célozza meg a Mogyi Protein Mix terméke is, amely 32 százalékos fehérjetartalmával támogatja az egészséges mindennapokat. 

A fehérjebevitel fontosságáról sokszor esik szó, azonban azt már kevesebben tudják, hogy pontosan mennyi fehérjére van szükségünk napi szinten, milyen forrásból érdemes bevinni az ajánlott mennyiséget és mire kell odafigyelni, ha vegetáriánus vagy vegán életmódot folytat valaki. Fehérje ráadásul nem csak az állati termékekben, hanem például az olajos magvakban is van – derült ki a Mogyi Kft. összeállításából. 

Hazánkban az állati fehérjék túlfogyasztása jellemző

„Az egészséges felnőttek számára a napi fehérjebevitelre vonatkozó általános ajánlás 0,8 g/testtömeg kg. Ezt 50-50 százalékban javasolt növényi és állati forrásból bevinni, ezzel szemben Magyarországon az állati fehérjék túlzott fogyasztása jellemző, 50 helyett 63 százalékot visznek be állati eredetű élelmiszerekből a magyarok”

– emelte ki Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette:

„Amennyiben 100 százalékban növényi alapon táplálkozik valaki akkor a változatos növényi fehérjebevitelre érdemes odafigyelni, vagyis arra, hogy az étrendben napi szinten szerepeljenek a különböző fehérjeforrások”. 

A szakember szerint a fehérjéknek minden életkorban nagy élettani jelentősége van, hiszen nélkülözhetetlenek a növekedéshez, a test fejlődéséhez, regenerációjához, vagyis ezek adják a szerkezetet például az izmoknak, csontoknak, bőrnek. Emellett számos fontos életműködésben is részt vesznek, többek között enzimek, hormonok, antitestek, vagy akár az oxigén szállításához elengedhetetlen hemoglobin formájában. 

A magvak pozitív hatása 

A dietetikusok ajánlása szerint, az egészséges táplálkozás három pillére a változatosság, a mértékletesség és a rendszeresség, hiszen a szervezet sokrétű tápanyagigényének biztosításához színes táplálkozásra van szükség. Minden élelmiszercsoport esetében kiemelt fontosságú a mértékletesség, és egyes csoportoknál a rendszeresség is. A főétkezések mellett, a sokak által kedvelt, kisétkezések/snackek esetében ideális választást jelenthetnek a nem sózott diófélék/olajos magvak, amelyekből heti 2-3 alkalommal érdemes kis maréknyi mennyiséget fogyasztani.

A magvaknak ugyanis számos pozitív hatása van a szervezetre, a diófélék, olajos magvak értékes tápanyagtartalommal bírnak, kiemelkedő a fehérje-, élelmi rosttartalmuk, valamint E- és B-vitaminban is gazdagok. Többek között ezek a vitaminok is megtalálhatóak a megújult Mogyi Mix termékekben, amelyek egészséges kiegészítői lehetnek a mindennapi táplálkozásnak. A növényi fehérjék bevitelét és az egészséges nassolást célozza meg a Mogyi Protein Mix terméke is, amely 32 százalékos fehérjetartalmával támogatja a napi fehérjebevitel egy részét.

Változatosság, mérsékletesség és rendszeresség

„A megújult Mix termékcsaláddal célunk eljutni a tudatos, egészséges életmódot folytató fogyasztókhoz is. A Diákcsemege, a Duo Mix és a Fit Mix mellett már a Protein Mix is megtalálható a kínálatban, ezzel mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb Mogyi terméket, legyen szó egészséges nasiról vagy növényi fehérjeforrásról. Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy az olajos magvak jó fehérjeforrásként is funkcionálnak, így a fehérjebevitelre tudatosan figyelők is be tudják ezeket építeni az étkezésükbe”

– mondta el Homonnay Réka, a Mogyi Kft. junior marketing menedzsere.

Kapcsolódó cikkeink