Műhússal a klímaváltozás ellen
Látványosan lehetne csökkenteni szakértők szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ha az emberek laboratóriumban előállított húsokat fogyasztanának – olvasható az agrarszektor.hu-n. A világ széndioxid-kibocsátásának jelentős része ugyanis az állattartásból származik, de sokan szkeptikusan fogadják a „műhúsokra” alapozott elképzeléseket.
A globális állattartásból származó üvegházhatást okozó gázok összmennyisége 7,1 gigatonna évente, ez pedig az emberi tevékenységekkel okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5 százalékát teszi ki – írja a www.businessgreen.com. Ez alapján komoly problémát jelenthet majd, hogy a becslések szerint a világ húsfogyasztása 20 százalékkal, míg a tejtermelés 58 százalékkal lesz nagyobb 2050-re.
Kutatók szerint a laboratóriumban előállított húsok fogyasztásával 78-96 százalékkal csökkenthető lehetne az üvegházhatást okozó gázok mezőgazdasági kibocsátása, és ez komoly segítséget jelentene az éghajlatváltozás kezelésében is. Az úgynevezett „laboratóriumi hús” az egész élelmiszeripart forradalmasítaná, a globális keresletet ugyanis sokkal fenntarthatóbb módon tudná kielégíteni a piac. A új módszerrel előállított húsokkal csökkenteni lehetne az éhezést és az alultápláltságot is.
Más szakértők ugyanakkor kétkedve fogadják a „műhúsok” lehetséges térhódításáról szóló elképzeléseket. A tradicionális mezőgazdasági ágazatnak számító hagyományos állattenyésztés továbbra is fennmarad, és ezután is minőségi állati eredetű termékekkel látja majd el a fogyasztókat – állítják. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Türkmén lovak európai tenyészszemléje kezdődött Bábolnán
Megkezdődött a Türkmenisztánból származó akhal-teke fajtájú, sztyeppei lovak kétnapos tenyészszemléje…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben
A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben,…
Tovább olvasom >Itt vannak az első eredmények: ennyivel alacsonyabb a hazai agrárium CO2 kibocsátása
Nemcsak globális és uniós szinten, hanem már a hazai termelőkre…
Tovább olvasom >További cikkeink
VOSZ Barométer – 2024. II. negyedév: kötelező optimizmus vagy valódi növekedés?
Az inflációs érzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben…
Tovább olvasom >Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >