A Morningstar jelentése szerint a legtöbb élelmiszeripari vállalatnak elégtelen vagy semmilyen vízgazdálkodási programja sincs

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 11. 24. 09:40

Az aszály élelmiszertermelésre gyakorolt hatása az Egyesült Államokban idén különösen az ország nyugati részének mezőgazdaságán volt látható, ahol nagyon gyenge volt például a saláta és az alma terméshozama, ami az őszi terményárak emelkedéséhez vezetett.

A Morningstar pénzügyi szolgáltató által közzétett jelentés szerint a csomagolt élelmiszeripari termékeket gyártó vállalatok ilyen helyzetekre alig vannak felkészülve: 60%-uknak közvetlen működésükben elégtelen vagy semmilyen átfogó vízgazdálkodási stratégiája nincs, 43%-uk pedig az ellátási láncban sem rendelkezik ilyennel. A Morningstar világszerte 114 élelmiszeripari vállalat vonatkozó gyakorlatát vizsgálta és osztályozta 1-100-ig terjedő skálán.

A vizsgált cégek által saját működésüket illetően átlagosan 43 pontot, míg a vizzel kapcsolatos kockázatok ellátási láncban történő kezelését illetően 46 pontot értek el. Az iparági átlag felett teljesített General Mills (76, illetve 82 ponttal), valamint a Tyson Foods 61, illetve 70 ponttal. Ez azt jelenti, hogy e két vállalat kezeli a vízzel kapcsolatos kockázatokat, és saját működésük, valamint ellátási láncuk révén az iparági szabványt meghaladó megoldások kialakításához járulnak hozzá.

Az ellátási láncban a vízzel való takarékosságra hasznos példaként emelte ki a riport a General Mills és a National Fish and Wildlife Foundation között létrejött, a talajmegújíó mezőgazdasági gyakorlatok előmozdítására irányuló együttműködést. Ugyanakkor arról is szót ejtett a jelentés, hogy sem a General Mills, sem a Tyson Foods nem támaszt jelenleg fenntarthatósági követelményeket az egyes termékek előállítására vonatkozóan, pedig az javíthatná a vízgazdálkodást ellátási láncaikban.

A vízzel kapcsolatos kihívások, így az aszály, jelentős kockázatot jelentenek az élelmiszertermelés jövőjére nézve, ezért a befektetők és más érdekelt felek fontos, hogy nyomást gyakoroljanak az élelmiszeripari vállalatokra a vízhasználat csökkentése érdekében.

Food Dive

Kapcsolódó cikkeink