A minőséggel mindenki nyer!
Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek „DCJ Stílusgyakorlat” fantázianevű tortája viselheti idén a Magyarország Tortája címet. Balogh Lászlóval, a Kézműves Cukrászda tulajdonosával sikereiről, terveiről beszélgettünk.
A cikk a Trade magazin 2025/11. lapszámában olvasható.
– Hogyan lett cukrász?
– Leszerelés után, 1981-ben kezdtem el cukrászként dolgozni az Enyingi Áfész Fülei cukrásztermelő üzemben, nem sokkal később, már 83 májusában megnyitottam Pilisszentivánon az első cukrászdámat. Gyakorlatilag a kezdetektől mindig a minőségi alapanyagok használatára és a jó minőségű termékek készítésére törekedtem, szerintem ezek a legfontosabb kritériumai annak, hogy egy cukrász előre jusson.
– Milyen más elismerése, díjai vannak még?
– Sok ilyen van: korábban például egy ausztriai trüffelversenyen értünk el szép eredményt. A kulináris olimpia Erfurtban és a kulináris világbajnokság Luxemburgban csapatbronzérmekkel zárult, később pálinkás bonbonok versenye, év szaloncukra verseny – csupa szép eredmény és emlék, ezek közül legbüszkébb talán a 2025-ben kapott Pataki János-díjra vagyok. Jánossal személyesen is nagyon jó kapcsolatom volt, és csodáltam munkásságát. A legnagyobb elismerés – és a legerősebb hatás tevékenységünkre – mégiscsak a Magyarország Tortája 2025 cím elnyerése volt.
– Milyen pluszt kapott ettől a díjtól?
– Egy ilyen cím elnyerése óriási büszkeség, ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen több mint 500 magyarországi cukrászdában elkészítik a tortát, és nagyon sokan kerestek, ha valami esetleg nem volt a leírásban teljesen világos vagy egyértelmű – segítettünk, ahol tudtunk. A versenyzést biztosan folytatjuk, valószínű az év szaloncukra verseny lesz a következő.

Kis Roland és Balogh László
– Honnan jön a motiváció?
– Az inspirációt kiállításokon, szakkönyvekből, előadásokból, tanfolyamokról, más cukrászdák kínálatából merítjük. Általában csapatban szeretek dolgozni, de már nem annyira a munkaasztalnál: a munkám főként inkább az irányítás és szervezés, az újdonságok kitalálása.
– Mi a véleménye a modern cukrászati trendekről?
– Ezeket meg lehet, meg is kell jelentetni a kínálatban, nagyon sokan meg is teszik ezt; most például a realisztikus gyümölcsdesszertek a legújabb divat. Majd meglátjuk, hogy mennyire lesz hosszú távú! Persze a vendégek nagyon nyitottak az ilyen újdonságokra, és szeretik, de itt is a legfontosabb, hogy milyen minőségű alapanyagokból készül a termék.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom, nem támogatom, hogy egy magyar cukrász pultjában csak francia desszertek legyenek. Nagyon gazdag hagyományaink vannak, és szerintem a vendégek is igénylik a hagyományos magyar süteményeket, akár átgondolt formában, de kiváló anyagokból és jó technológiával.
– Milyen árat hajlandó még Ön szerint megfizetni a vásárló egy szelet tortáért?
– Nálunk például a győztes torta 1950 Ft/szelet áron kapható, és rengeteget eladtunk belőle. A valódi minőségért az emberek szívesen fizetnek kicsit többet is – ilyenkor mindenki jól jár, a cukrász is megkapta a munkája értékét, a vendég is elégedett. A győztes tortáért persze a vendég hajlandó az átlagosnál többet adni – ez a Magyarország Tortája brandnek köszönhető, és augusztusban mindenki ezt szeretné megkóstolni.
– Mi a véleménye a hazai cukrászat színvonaláról?
– A színvonal évről évre emelkedik: szerintem mindenki arra törekszik, hogy egyre jobb legyen. Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött a hazai cukrászat, közelebb kerültünk a nemzetközi szinthez, de még van hová fejlődni.
Azt szokták mondani, hogy a tanulóképzés színvonala az egyik legnagyobb probléma, de szerintem ennél nagyobb gond, hogy eleve kevés a tanuló. Ebben a szakmában dolgozni kell hétvégén és ünnepek alatt is, akkor, amikor mások pihennek, nagyon korán kell kelni, nehéz fizikai munkát végezni. Mindezek nem teszik nagyon vonzóvá ezt az egyébként nagyon szép és kreatív szakmát. Tehát azt gondolom, hogy a jövőben még nehezebb lesz jó szakembert találni. Ebből a szempontból nem vagyok derűlátó, ugyanakkor a technika és a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével elképzelhetőnek tartom, hogy belátható időn belül sok feladatot átvesznek tőlünk gépek, esetleg robotok.
Kapcsolódó cikkeink
MEGJELENT A TRADE MAGAZIN LEGFRISSEBB SZÁMA!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ember tervez…
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Változó szokások
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A világ legszebb gasztrovloggere – A nap videója
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Elindult a 10. Olasz Gasztronómiai Világhét – az olasz ízek, kultúra és innováció ünnepe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Fröccsenésmentes piszoár
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >


