A minőség íze

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 01. 25. 14:23

Tavaly szeptemberben új tulajdonosa lett a hazai pulykaágazat meghatározó szereplőjének, az idén 30 éves Gallicoop Zrt.-nek. Ezzel új fejezet nyílt az 1100 munkavállalót foglalkoztató cég előtt, lehetőséget biztosítva a fejlesztéseknek, valamint a további belföldi és külföldi piacszerzésnek. Muzsek András vezérigazgatót elsősorban jövőképéről kérdeztük.

Gallicoop logo 

trade logo 2x superbrands Mi változik a tulajdonosváltással egy sikeres húsipari cég életében?

Muzsek András-Gallicoop

Muzsek András
vezérigazgató
Gallicoop

– Adott egy lassan változó piac, amelynek szereplői ugyanolyan koncepcióval állítják elő az alapanyagaikat és dolgozzák fel azokat. A vírusválság alatt sem a konkurensek száma, sem a vágott pulyka mennyisége nem csökkent. Ebben a helyzetben kell, kellett megtalálnunk a leghatékonyabb üzleti megoldásokat.

Nemcsak a gondolkodásmód változik, 30 sikeres év után eljött a termékváltás ideje is. Természetesen piackutatással kezdtünk; felméréseink szerint a fogyasztók ismerték termékeinket, de nem igazán tudták azokat a pulykához vagy a Gallicoophoz kötni.

Üzletpolitikánkban prioritást élvez a fejlődés igénye. Elsődleges célunk most szortimentünk racionális bővítése, és ezzel együtt termékeink felfelé pozicionálása. Azaz egyre több olyan minőségű Gallicoop-termék megjelenése a polcokon, amelyeket a nagyobb vásárlóerejű fogyasztók is szívesen és rendszeresen választanak. Ebben a munkában óriási szerepe van a marketingnek: márkát építünk, terméket fejlesztünk, és az igénybe vehető pályázati források felhasználásával a magasabb minőségi igényeket kielégíteni képes feldolgozó gyártósorokat, üzemet létesítünk.

trade logo 2x superbrands Mit jelent mindez a konkrétumok szintjén?

– Közel a teljes FMCG-szektorba szállítjuk termékeinket. Fontosnak tarjuk kapcsolatunk elmélyítését stratégiai partnereinkkel, akikre támaszkodni is szeretnénk új termékcsoportjaink bevezetésében.

21 ezer tonnányi továbbfeldolgozott termékünk jelentős hányada különböző üzletláncok saját márkás termékeiként kerülnek a fogyasztókhoz – ezen az arányon mindenképpen szeretnénk változtatni.

Az értékesítésben tekintélyes mennyiséget jelentő exportunk struktúráját ugyancsak átalakítjuk, növeljük a feldolgozott termékek arányát.

trade logo 2x superbrands Milyen hatással volt a cég eredményeire a COVID-19 válság?

– Minthogy a magyar pulykaágazat a pulykamell számottevő részét az EU horeca piacain értékesíti, a vírus különösen nagy ütést mért a szegmensre, jelentősen csökkent a friss hús iránti kereslet.

A lehetséges menekülési útvonalakat nagyban korlátozza, hogy a technológiai fejlesztés komoly eszköz- és beruházásigénnyel jár. Gyártósoraink a vírusválság megjelenése előtti időszakhoz hasonlóan folyamatosan működtek, tehát a megoldást a piacon kellett keresnünk. Új kereskedelmi csatornákat kezdtünk építeni, közvetlen kapcsolatot építünk a fogyasztóval, bővítettük ázsiai exportpiacainkat.

Itthon az értékesítés többnyire stagnált, növekedést leginkább csak a panírozott termékek és a készítmények kategóriájában tapasztaltunk.

trade logo 2x superbrands Milyen hatással vannak termékfejlesztésükre az új évtized meghatározó trendjei?

– Ami a gyártást illeti: ökológiai lábnyomunkat minden módon csökkenteni próbáljuk. Vágóhidunkat napelemekkel fedjük – pályázaton elnyert segítséggel. Lehetőségeink szerint tevékenységünk minden melléktermékét hasznosítjuk: a tollból és vérből például állateledel készül, a hulladékot korszerű és környezetbarát biogázüzemben dolgozzák fel, és saját biológiai szennyvíztisztítónk is van.

trade logo 2x superbrands Miért válassza a fogyasztó a pulykahúst, illetve a Gallicoop termékeit?

– Az egészségtrendek szempontjából a pulykahús az ideális alapanyagok közé tartozik. Nemcsak azért, mert a pulyka a fenntarthatóság szempontjából az egyik legértékesebb állatfajtához tartozik, hanem mert adottságai miatt a fehér- és a vöröshúsok között is optimális választási lehetőséget jelent a fogyasztónak.

Az egyre gyorsuló életmódhoz igazodva fejlesztéseink a kényelmi termékek irányába mozdulnak, figyelembe véve a speciális ízvilágú és mentes termékek igényét is. (x)

Kapcsolódó cikkeink