A Milka csokoládék kisebbek lesznek a kakaó drágulása miatt
A csokoládék gyártásában világszerte érezhető változások zajlanak, mivel a kakaó árának drasztikus emelkedése új kihívások elé állítja az iparágat. A Mondelez, a Milka csokoládék gyártója, radikális lépésre szánta el magát: csökkenti a csokoládészeletek méretét – írja a VG.
A vállalat a Krone német napilapnak adott nyilatkozatában bejelentette, hogy a piaci helyzet miatt kénytelenek módosítani a Milka táblacsokoládék súlyát mind a standard, mind a nagyobb kiszereléseknél.
Milyen változások várhatóak?
- Az alpesi tejcsokoládé, a mogyorós csoki, az étcsokoládé és a fehér csoki esetében a súly 100 grammról 90 grammra csökken.
- A nagyobb kiszerelések esetében ugyanezeknél az ízeknél a csomagolások 270 grammról 250 grammra csökkennek.
A Mondelez hangsúlyozta, hogy a döntést alapos mérlegelés előzte meg, és a termékméretek módosítását csak akkor hajtják végre, ha az elkerülhetetlen.
A kakaó drágulásának hatásai az iparágra
Nem csak a Milka csokoládék kerülnek nehéz helyzetbe. Más csokoládégyártók, például a Lindt & Sprüngli és a Ritter is kénytelenek reagálni a kakaópiacon tapasztalható áremelkedésre. Ők azonban a csomagolások méretének csökkentése helyett az árak emelése mellett döntöttek.
A kakaó ára 2024-ben drámai növekedést mutatott: a New York-i árutőzsdén az ár 161%-kal emelkedett, és december közepén elérte a 10 100 dolláros rekordárat tonnánként.
A csokoládé így lassan luxuscikké válik, és a fogyasztók is kénytelenek lesznek alkalmazkodni a változó piaci viszonyokhoz.
Kapcsolódó cikkeink
Áremelkedésre figyelmeztet a Mondelēz az amerikai egészségügyi reformok okán
Dirk van de Put, a Mondelēz vezérigazgatója szerint az Egyesült…
Tovább olvasom >Luxus lett a Valentin-napi csokiajándékozás
Belgiumban a Valentin-napi csokoládék eddig a szerelem hevességét szimbolizálták, idén…
Tovább olvasom >KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >További cikkeink
Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >A libamáj a magyarok egyik kedvenc luxusélelmiszere
Hazánkban a legtöbben a kaviárt, a szarvasgombát és a libamájat…
Tovább olvasom >Bejelentették a 82. OMÉK időpontját
Idén is megrendezik a magyar agrárium és élelmiszeripar legnagyobb hazai…
Tovább olvasom >