Magazin: A mi gyöngyteánk

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 08. 12:00

Eljött hozzánk a világ! Igaz, még csak halkan kopogtatva, bátortalanul, készen a gyors visszafordulásra. De végre elmondhatjuk: a nyolcvanas években Ázsiából útjára indult, néhány éve már Nyugat-Európában is sikert aratott Bubble Tea („műfordítsuk” gyöngyteának) végre Budapesten is kóstolható.

A Vámház körút 10. alatti hangulatos kis teaüzlet-teázó tulajdonosa Amerikában kóstolva a rendkívül népszerű üdítőitalt úgy döntött, megpróbálja azt, illetve annak egy fajtáját itthon is honosítani.
Az eredeti recept szerint a teába édesített tápiókagyöngyöt szórtak, amit ivás közben vagy utána elfogyasztottak. Mit tett ehhez a 21. század embere: a tápiókának színeket és ízeket adott, amihez aromákat és szirupokat használt fel, és a tea mellett másféle alapanyagokat is használni kezdett – tejet, gyümölcslevet, alkoholt. Nos, ha tavasszal, fagylalttrendek elemzésekor azt mondtuk, hogy a fagylalt és a szilárd táplálék évek óta mind jobban közelednek egymáshoz, akkor talán az sem tűnik csodának, hogy az üdítőitalok új fajtái között is van már nem egy, ami kissé már az ételhez hasonlít.
A magyar teázó szó szerint is úttörő munkát végez, ugyanis a Bubble Tea elkészítéséhez a legfontosabb alapanyagot, a tápiókagyöngyöt rendkívül nehéz itthonról beszerezni. Hőseink egy fajtát, ízesítetlen feketét használnak, mixerben habosított tejjel öntik fel, a kapható 4 ízfajtát sziruppal és teasűrítménnyel állítják elő, és ahogy azt kell, az egészet nagyon vastag, közel 1cm átmérőjű szívószállal kínálják – ezen átfér a gyöngy is. Az USA-ban megszokottól ellentétben alig hűtve, nem túl édesen teszik a vendég elé.

Kapcsolódó cikkeink