A mezőgazdasági kereskedelem liberalizálásának veszélyei

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 26. 00:04

A mezőgazdasági kereskedelem szabályozás nélküli liberalizálása veszélybe sodorná a globális élelmiszer-biztonságot, abból csak a nemzetközi befektetési alapok és a spekulánsok profitálnának, és nem a szegények.

Erre figyelmeztet Jacques Carles, a francia Momagri agrár-kutatóintézet alapítója a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) égisze alatt 2001 óta folyó, un. dohai tárgyalások kapcsán.
A francia intézet ügyvezető igazgatója attól tart, hogy az említett körök sorra felvásárolnák a földeket a fejlődő országokban, és inkább a profitért termelnének, mintsem azért, hogy ellássák élelemmel a szegényeket.
Szerinte így „egy rendkívül veszedelmes forgatókönyv felé tart a világ”, ahol a spekulációjukkal a földek tulajdonosai befolyásolják majd az árakat. Ebben a közegben aligha juthat előnyhöz a globális élelmiszer-biztonság. A szakember szerint máris a lehető legnyereségesebb befektetések közé sorolják a földvásárlást, ezért a szóban forgó alapok valósággal vadásznak a megszerezhető területekre, legyenek bárhol a világon – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink