A mezőgazdaság hitelállománya nőtt, az élelmiszeriparé csökkent
Az Agrárminisztérium adatai alapján az agrárágazatok hitelállománya az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdaság esetében 3,5 százalékkal növekedett, az élelmiszeripar esetében 2,0 százalékkal csökkent. A mezőgazdaság hitelállománya 34,9 milliárd forinttal gyarapodott, az élelmiszeriparé 15,3 milliárd forinttal csökkent.
Mindezek eredményeképpen a mezőgazdaság hitelállománya 1039,6 milliárd forintot, az élelmiszeriparé pedig 747,3 milliárd forintot ért el 2023 negyedik negyedévének végére. Az agrárágazatok együttes hitelállományának aránya a nemzetgazdasági értékhez képest 14,2 százalék volt.
A mezőgazdaság hitelállományának több mint felét a társas vállalkozások tudhatták magukénak, ami 670,6 milliárd forintot jelentett. Az egyéni gazdaságok 35,5 százalékos részesedése 369,0 milliárd forintnak felelt meg.
Az élelmiszeripari vállalkozások hitelállományának szinte teljes egésze (740,8 milliárd forint) a társas vállalkozásokat finanszírozta. Az egyéni vállalkozások 6,5 milliárd forintos hitelállománya a társasokéhoz képest elenyésző volt.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Minden dísznövénycsoport nettó árbevétele nőtt 2023-ban
A dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2023-ban az adatfelvétel keretein belül beérkezett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >