A mezőgazdaság hitelállománya közel 7 százalékkal emelkedett

Szerző: STA Dátum: 2023. 10. 02. 10:00

A mezőgazdaság hitelállománya 6,7 százalékkal 1036,9 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a kedvezményes hitelek aránya 69,7 százalékot, a piaci hitelek részesedése pedig 30,3 százalékot tett ki 2023. június 30-án.

(Illusztráció: AKI PÁIR)

A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya csökkent, 5,9 százalékkal 381,8 milliárd forintra mérséklődött. A hitelállományon belül a beruházási hitelek voltak továbbra is túlsúlyban, bár állományuk 9,2 százalékkal visszaesett. A hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 6,4 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbi értéknél.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 15,7 százalékkal 655,1 milliárd forintra emelkedett

A növekedés a beruházási és az éven belüli hiteleknél jelentkezett. A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztési ágazat részesedett. A mezőgazdasági társas vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 28,1 milliárd forinttal volt több az egy évvel korábbi értéknél. A mezőgazdaság garantált hitelállománya dinamikusan nőtt. A lízingcégek szerződésszáma és a tőkekintlévőség összege is növekedett.

 

AKI PÁIR

Kapcsolódó cikkeink