A METRO ismeretterjesztő missziója
A 13 hazai üzlettel rendelkező METRO több, mint nagykereskedelem: nagy múltra tekint vissza az általa végzett ismeretterjesztő, szakmai utánpótlást célzó tevékenysége is. Ennek részeként forgatott a vállalat videós tananyagot is a vendéglátóipari tanulók felkészülését segítendő – a videók a tanévkezdéssel ismét aktuálissá válnak.

Az éttermi ételek készítését Pohner Ádám, a 2018-as magyarországi Bocuse d’Or győztese mutatja be
250 percből 240-re készít fel a METRO oktatóanyaga
A turizmus – vendéglátás ágazati alapvizsgájának gyakorlati részéhez három terület négy tananyagának magabiztos ismerete szükséges: a vizsgázó meghatározott főételt és desszertet készít, előkészíti a vendégteret és fogadja a vendégeket, majd egy alkoholmentes koktélt készít részükre. Az ágazati vizsga teljes 250 percéből – a portfólió bemutatásának 10 percét leszámítva – 240-re tudnak felkészíteni a vizsgatételeket teljes egészében lefedő mozgóképes oktatóanyagok. Négyféle főételt, ugyanennyi desszertet, valamint alkoholmentes koktélt tanulhatnak meg elkészíteni a diákok a videók alapján, valamint a szabályszerű terítést is megismerhetik. Ugyan az ágazati alapvizsgában nem szerepel, de az oktatóvideók között a szabályszerű kávékészítésről szóló hatrészes tananyag is szerepel, tudva, hogy a lelkiismeretes szakoktatók erre is nagy hangsúlyt fektetnek a képzés során.
Tudásmegosztó központ: a METRO Gasztroakadémia
A videókat a METRO tudásmegosztó központjában és képzőhelyén, a budaörsi METRO Gasztroakadémián vették fel. A szakács tananyagot a fiatal séftehetség Pohner Ádám prezentálta, a leendő cukrászoknak Korponai Péter kreatív cukrász segít, a pincér-vendégtéri vizsgaanyagot Pap Zoltán mutatja be, a koktélkeverés mesterségébe Szombati Zsolt mixer vezet be. Kiegészítő tananyagként a professzionális kávékészítés rejtelmeibe Szabó László barista enged betekintést. A már pályán lévő gyakorló vendéglátósok számáraegyébként folyamatosan kínálnak tematikus továbbképzéseket a METRO által forgalmazott konyhai eszközök bemutatóhelyéül is szolgál oktatókonyhában. A képzések lépést tartanak a trendekkel – a növekvő számú húsmentes étrendet követők igényeit szem előtt tartva például minden konyhai képzésen kapcsolódó növényi alapú alternatívát is megismerhetnek a résztvevők.
A jövő szakácsait támogatják
A METRO Gasztroakadémia rendszeresen helyet ad szakmai középiskolába járó diákok részvételével zajló versenyeknek, pályaorientációs programoknak, melyek megvalósulását támogatóként is segíti. Kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű tanulókat oktató iskolák bevonására, illetve a tehetséggondozásra, népszerű szakmai fórumaikon pedig előszeretettel mutatnak be az oktatás területén megvalósult jó gyakorlatokat. A fenntartható gasztronómia ügyét a nagykereskedelem egyedülálló módon komplex módszertani programmal és évente adományozott díjjal, valamint tematikus szakmai fórummal támogatja. Edukációs célzattal indította el a vállalat a METRO Backstage podcast-sorozatot is, melyet az áruházlánc Youtube és Spotify csatornáján keresztül lehet elérni: a gasztronómiai szakemberekkel folytatott beszélgetések hasznos szakmai háttéranyagot adnak egy-egy témában való elmélyülésre.
Kapcsolódó cikkeink
Növekvő sajátmárkás forgalom a Metrónál
2024/25-ös üzleti évének első öt hónapjában 24,8%-ra növelte sajátmárkás termékeinek…
Tovább olvasom >Nincs már olyan, hogy olcsó kávé
Bár a kávéárak emelkedésének köszönhetően az ital fogyasztása csökkent, a…
Tovább olvasom >Minden jó, ha a kezdete jó
Nem csak reggel, nem csak napindító étkezésként, nem csak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ma is megbéníthatja az európai turizmust egy vulkán?
Tizenöt évvel az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése után, amely…
Tovább olvasom >Nemzetközi árajánlati rendszer – átláthatóbb rendezvényszervezési piac
Nemzetközi árajánlati rendszer bevezetését javasolja a MaReSz a rendezvénypiac számára.…
Tovább olvasom >Túlturizmus Európában: vízágyús tüntetések Barcelonában, tiltások Budapesten
A rövid távú lakáskiadás, a turistahordák és az infrastruktúra túlterheltsége…
Tovább olvasom >