A melegkonyhás éttermek forgalmát kevéssé befolyásolja a dohányzástilalom

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 02. 27. 15:53

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-jétől dohányzás-stopot rendel el szinte valamennyi zárt helyen, így munkahelyen, éttermekben és a kocsmákban. Rágyújtani csak szabad levegőn, a bejárat előtt, szabadtéri szórakozóhelyen és kerthelyiségekben lehet. A debreceniettermek.hu weblap a város számos éttermének vezetőjét kérdezte meg az április 1-ig tartó türelmi idő eddigi tapasztalatairól.

Ondi Tibor, Semann étterem
Szerencsétlen helyzetbe kerültünk, mert éttermünk mindig is dohányzó hely volt, egy kisterem volt leválasztva a cigaretta füstöt mellőzni kívánók részére. Az átállás viszont problémamentes volt, hiszen az egész országban tilos a dohányzás vendéglátóhelyen… A kávéfogyasztás visszaesett némileg, az emberek úgy kávéztak, hogy közben cigarettáztak, így inkább az mondják: nem iszom kávét.

Csongvai István, Pálma étterem
2012. január 1-jétől nincs már az étterem asztalain hamutartó. Számos dohányzó vendég is üdvözli a jogszabályt, tudják, hogy zárt térben nem lehet cigarettázni, így étkezés után kültéren dohányoznak. Ki hitte volna, hogy külföldön elfogadják a dohányosok kiűzését a pub-okból? Ha ott ment, itt is fog.

Pénzes Imre, Régi Vigadó
Természetesen zártkörű rendezvények esetén sem teszünk kivételt, a főnökség sem dohányzik. A cigarettázók számára bizonyára nem egyszerű, így télen némi kényelmetlenséggel is jár, de meg lehet, és kell szokni. Az előtértben elhelyeztünk egy melegítőt, szélfogót, viszonylag kulturált körülmények között lehet dohányozni, öt méterre a bejárattól.

Drabik László, Garda Étterem és Pizzéria
Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem hozzászokatni vendégeimet a gondolathoz, hogy a Garda 2012 első napjától teljesen füstmentes étterem lesz. A cigistoptól eltekintve sem volt jellemző a dohányzás a vendégeink körében, mivel mi egy családias étterem vagyunk, a minket választó vendégek legalább 80 százaléka étkezni jár hozzánk. A törvény hatályba lépése előtt kicsit tartottam attól, hogy a vendégek száma némileg csökken, nem így lett, de tudok olyan vendéglátóhelyről, ahol a forgalom csökkent. Cigarettáról le nem mondó vendégeink a teraszon fújhatják a füstöt, egészen a terasz nyitásáig.

Belga Étterem és Söröző, Simonka Péter
A január 1-jén életbe lépő törvényről szinte minden vendégünk hallott, nagyon lojálisan viselkedtek, nem kellett senkire rászólni, elő sem vették a cigarettát, mindenki tudta, hogy zárt térben nem lehet dohányozni. Ettől függetlenül, különböző szóróanyagokon, megállítótáblán keresztül is tudattuk vendégeinkkel, hogy a Belga Étterem és Söröző füstmentes vendéglátóhely.  Magánemberként, én magam is meglepődtem azon, hogy milyen könnyedén elfogadták a dohányosok a törvényi tiltást, azt gondoltam problémát fog jelenteni, legalábbis az első hetekben. A három hónapos türelmi időt sem használjuk ki, a hamutálakat beszedtük az asztalokról, dohányozni a kerthelyiségben lehet, s amint az időjárás engedi, komfortosabb.

Az antsz.hu oldalon az átmeneti rendelkezések alcím alatt az alábbiak olvashatók:
A 2012. januártól bevezetett szigorításokat az egészségügyi államigazgatási szerv (a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei) ellenőrzi, azonban 2012. március 31-ig egészségvédelmi bírságot nem szab ki. Ha a hatóság olyan jogsértést, kötelezettségszegést észlel, amely helyszínen orvosolható, erre végzésben hívja fel az érintett figyelmét és kötelezi a jogszabályban foglaltak betartására. Ezen esetben az ilyen helyeken számítani lehet arra, hogy 2012. áprilisától ismételt ellenőrzésre kerülhet sor.

Hogyan látják a helyzetet a Gundelben, a Rosensteintben – korábbi budapesti körképünket itt találja.

Kapcsolódó cikkeink