A megnövekedett energiaköltségek hatását enyhítő intézkedéseket sürget a Freshfel Europe
A friss zöldség- és gyümölcságazati szereplőket képviselő Freshfel Europe az energiaárak emelkedésének az ágazatra gyakorolt hatását enyhítő lépések megtételére szólította fel a hatóságokat.
A szervezet szerint számos vállalkozást állítanak kihívás elé a „komoly gazdasági nehézségek”, és sokakat csődveszélybe sodornak a magas villany- és gázárak.
A Freshfel Europe szerint egyes szereplők az előző évinél akár tízszer magasabb villanyszámlákkal szembesülnek, bár az ágazatot nem egyenlő mértékben sújtja az energiaválság. A holland üvegházak üzemeltetői például már figyelmeztettek, hogy az ágazatuk nehéz tél elé néz, ha nem születnek az energiaköltségek okozta nehézségeket kezelő intézkedések.
„Becsléseink szerint ebben a szezonban az ágazat hozzáadott érték előállításához szükséges energia költségei – a termények gyümölcsösökből a csomagolóállomásokról történő kiszállításig – körülbelül 6-8 milliárd euróra rúgnak” – nyilatkozta Philippe Binard, a Freshfel Europe általános megbízottja.
„Ezen kívül minden egyes termékkategóriának lehetnek további energiaköltségei a láncban. Például, ha az almatárolási trendek változatlanok maradnak, számításaink szerint a többletköltségek a következő szezonban megközelíthetik a 200 millió eurót” – tette hozzá a szakember.
Binard megjegyezte, hogy ezek a többlet energiaköltségek a tavaly a COVID-19 válságból eredő, a termelési inputok, a szolgáltatások és a logisztika terén jelentkező egyéb költségnövekményekhez adódnak.
Áremelkedések
Míg más ágazatokban az árak 15-20%-kal emelkedtek, addig a friss termények esetében ilyen mértékű áremelkedés egyelőre nem látható. Ez különösen aggasztó, ha figyelembe vesszük a zöldségek és gyümölcsök alapvető szerepét az EU fenntarthatósági, valamint a jobb egészségi állapotra vonatkozó célkitűzéseinek az elérése terén.
Az ágazat piaci stabilitásának fenntartása érdekében Binard felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a friss terményeknek az emelkedő energiaköltségek hatásától való elszigetelésére.
Az élelmiszerbiztonság a tét
A Freshfel Europe szerint az élelmiszerbiztonság kerül középtávon veszélybe, mivel a termelők és a kereskedők gazdasági fenntarthatósága az energiaválság alatt nem biztosított.
„Ha a termelők tönkremennek, vagy a tárolás megoldatlansága miatt a terményeket nem takarítják be, a kínálat szűkülhet” – mondta Binard.
„A fűtés vagy a világítás költségeinek határt szabandó az üvegházi termelés ideje lerövidülhet. Továbbá a megfelelő hőmérséklet-szabályozás hiánya miatt fennáll a növények alvó állapotba kerülésének veszélye, ami csökkentheti a terméshozamot.”
Kapcsolódó cikkeink
Nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt
A Freshfel Europe által közölt friss adatok alapján Magyarország az…
Tovább olvasom >A forgalmazók szerint változást hozhat az AI a gyümölcsellátási láncban
A mesterséges intelligencia (AI) technológia a gyümölcs- és zöldségforgalmazók szerint…
Tovább olvasom >A kereskedelemben a legégetőbb az energetikai korszerűsítés
Lépnek a vállalatok a magas energiaköltségek ellen: tízből hat cég…
Tovább olvasom >További cikkeink
OECD: Az élelmiszerár-infláció meredeken csökkent a legtöbb országban
Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a…
Tovább olvasom >A legolcsóbb élelmiszereket vizsgálták a Nébih szakemberei
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az…
Tovább olvasom >Már az üzletek polcain a Szentkirályi Magyarország betétdíjas PET-palackjai
A Szentkirályi Magyarország az elsők között kezdte meg a DRS…
Tovább olvasom >