A megnövekedett energiaköltségek hatását enyhítő intézkedéseket sürget a Freshfel Europe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 10. 27. 09:45

A friss zöldség- és gyümölcságazati szereplőket képviselő Freshfel Europe az energiaárak emelkedésének az ágazatra gyakorolt hatását enyhítő lépések megtételére szólította fel a hatóságokat.

A szervezet szerint számos vállalkozást állítanak kihívás elé a „komoly gazdasági nehézségek”, és sokakat csődveszélybe sodornak a magas villany- és gázárak.

A Freshfel Europe szerint egyes szereplők az előző évinél akár tízszer magasabb villanyszámlákkal szembesülnek, bár az ágazatot nem egyenlő mértékben sújtja az energiaválság. A holland üvegházak üzemeltetői például már figyelmeztettek, hogy az ágazatuk nehéz tél elé néz, ha nem születnek az energiaköltségek okozta nehézségeket kezelő intézkedések.

„Becsléseink szerint ebben a szezonban az ágazat hozzáadott érték előállításához szükséges energia költségei – a termények gyümölcsösökből a csomagolóállomásokról történő kiszállításig – körülbelül 6-8 milliárd euróra rúgnak” – nyilatkozta Philippe Binard, a Freshfel Europe általános megbízottja.

„Ezen kívül minden egyes termékkategóriának lehetnek további energiaköltségei a láncban. Például, ha az almatárolási trendek változatlanok maradnak, számításaink szerint a többletköltségek a következő szezonban megközelíthetik a 200 millió eurót” – tette hozzá a szakember.

Binard megjegyezte, hogy ezek a többlet energiaköltségek a tavaly a COVID-19 válságból eredő, a termelési inputok, a szolgáltatások és a logisztika terén jelentkező egyéb költségnövekményekhez adódnak.

Áremelkedések

Míg más ágazatokban az árak 15-20%-kal emelkedtek, addig a friss termények esetében ilyen mértékű áremelkedés egyelőre nem látható. Ez különösen aggasztó, ha figyelembe vesszük a zöldségek és gyümölcsök alapvető szerepét az EU fenntarthatósági, valamint a jobb egészségi állapotra vonatkozó célkitűzéseinek az elérése terén.

Az ágazat piaci stabilitásának fenntartása érdekében Binard felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a friss terményeknek az emelkedő energiaköltségek hatásától való elszigetelésére.

Az élelmiszerbiztonság a tét

A Freshfel Europe szerint az élelmiszerbiztonság kerül középtávon veszélybe, mivel a termelők és a kereskedők gazdasági fenntarthatósága az energiaválság alatt nem biztosított.

„Ha a termelők tönkremennek, vagy a tárolás megoldatlansága miatt a terményeket nem takarítják be, a kínálat szűkülhet” – mondta Binard.

„A fűtés vagy a világítás költségeinek határt szabandó az üvegházi termelés ideje lerövidülhet. Továbbá a megfelelő hőmérséklet-szabályozás hiánya miatt fennáll a növények alvó állapotba kerülésének veszélye, ami csökkentheti a terméshozamot.”

ESM

Kapcsolódó cikkeink