A magyarok újra beültek vendéglőzni
A balatoni vendéglátás megúszhatja. Júniusban már mertünk vendéglőzni, a magyar vendégek visszatértek, a külföldiek viszont hiányoztak még mindig – írja a blokkk.com. A járványhónapokban, március-június hónapokban az éves bevétel 16%-át bukták a vendéglősök, 230 milliárd forintot. És egy darabig még jobb nem lesz, a határokon túli járványhelyzet miatt.
Kép: blokkk.com
Az online pénztárgép adatok szerint a vendéglátásban júniusban is esett a vendégek költekezése, ami másik oldalról a vendéglátósok bevétele, 26%-kal a korábbi évhez képest. A vendéglátás forgalma ebben a hónapban megközelítette a 100 milliárd forintot, de hát úgy tűnik, ez pontosan az a kiesés, amit régebben a külföldi vendégek hoztak a vendéglátás konyhájára. Korábbi adatbányászásunk szerint ugyanis az ő költekezésük pontosan ilyen arányú volt. De hát ezek szerint mi már ugyanannyit költekeztünk júniusban a vendéglátóhelyeken, mint régebben, hiszen nem volt tömeges külhoni vendégvisszatérés.
2019-ben 1.466 milliárd forint volt a vendéglátás éves bevétele, így a járványhónapokban eddig annak 16%-a, 230 milliárd forint veszett el. És előre láthatóan a mínuszoknak még nincs vége, hiszen a járványszámok ezekben a napokban a környező országokban éppen felfelé futnak, némi határzárás is várható, így a külföldi vendégekre továbbra sem lehet számítani. És így zömében a legmenőbb éttermek járnak a legrosszabbul továbbra is.
A Balaton megúszhatja
Kivételt jelenthetnek a balatoni vendéglők a vendégvesztésben, hiszen manapság kockázatos vállalkozás a családdal külföldre menni nyaralni, jó időben futnak is a tóparti étek kínálók. A vendéglátásban ráadásul hagyományosan is a július-augusztus a legerősebb időszak, így volt ez 2019-ben is, 145, majd a következő nyári hónapban 156 milliárdos vendéglátózással. Veszteséges vendéglő persze sajnos lesz a tóparton is, de kevesebb, mint máshol.
De hát végül összességében nézve eddig a járványhónapok alaposan megtépték a vendéglátóhelyek kasszáját:
vendéglátózás | március | április | május | június* | március-június |
elmaradás | -44 | -84 | -67 | -35 | -230 |
KSH, elmaradás: előző évhez képest, érték: milliárd forint, folyó ár, június: NAV, OPG – online pénztárgép adatok |
Volt drágulás is, az élelmiszer alapanyagok a vendéglősöknek is drágultak, így a vendégeknek 2020-ban 7%-kal többe került ugyanaz a menü, mint egy évvel korábban.
Szaknyelven volumenben, tehát mennyiségben (adagban, kilóban, literben, darabban) januártól májusig 25%-kal esett összesen a vendéglátós piac a statisztika szerint, a januári-februári emelkedéssel együtt (ezen belül a kereskedelmi és munkahelyi vendéglátó ágak ugyanennyivel). Ezen a mínuszon a a június valamit javíthatott, hiszen a járványhónapokban ekkor volt a legkisebb a visszaesés, de erről majd a következő statisztika számol be:
vendéglátózás | január | február | március | április | május | június* |
kereskedelmi | +9,3% | +11,8% | -44,8% | -75,9% | -54,8% | . |
munkahelyi | -6,5% | +2,6% | -29,7% | -71,8% | -28% | . |
összesen | +7,3% | +10,1% | -43,2% | -75,5% | -56,1% | -30% |
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest, június: becslés a pénztárgép adatokból |
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >Nacsa Lőrinc: turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon
Turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon, amihez a vallási turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >