A magyarok újra beültek vendéglőzni
A balatoni vendéglátás megúszhatja. Júniusban már mertünk vendéglőzni, a magyar vendégek visszatértek, a külföldiek viszont hiányoztak még mindig – írja a blokkk.com. A járványhónapokban, március-június hónapokban az éves bevétel 16%-át bukták a vendéglősök, 230 milliárd forintot. És egy darabig még jobb nem lesz, a határokon túli járványhelyzet miatt.
Kép: blokkk.com
Az online pénztárgép adatok szerint a vendéglátásban júniusban is esett a vendégek költekezése, ami másik oldalról a vendéglátósok bevétele, 26%-kal a korábbi évhez képest. A vendéglátás forgalma ebben a hónapban megközelítette a 100 milliárd forintot, de hát úgy tűnik, ez pontosan az a kiesés, amit régebben a külföldi vendégek hoztak a vendéglátás konyhájára. Korábbi adatbányászásunk szerint ugyanis az ő költekezésük pontosan ilyen arányú volt. De hát ezek szerint mi már ugyanannyit költekeztünk júniusban a vendéglátóhelyeken, mint régebben, hiszen nem volt tömeges külhoni vendégvisszatérés.
2019-ben 1.466 milliárd forint volt a vendéglátás éves bevétele, így a járványhónapokban eddig annak 16%-a, 230 milliárd forint veszett el. És előre láthatóan a mínuszoknak még nincs vége, hiszen a járványszámok ezekben a napokban a környező országokban éppen felfelé futnak, némi határzárás is várható, így a külföldi vendégekre továbbra sem lehet számítani. És így zömében a legmenőbb éttermek járnak a legrosszabbul továbbra is.
A Balaton megúszhatja
Kivételt jelenthetnek a balatoni vendéglők a vendégvesztésben, hiszen manapság kockázatos vállalkozás a családdal külföldre menni nyaralni, jó időben futnak is a tóparti étek kínálók. A vendéglátásban ráadásul hagyományosan is a július-augusztus a legerősebb időszak, így volt ez 2019-ben is, 145, majd a következő nyári hónapban 156 milliárdos vendéglátózással. Veszteséges vendéglő persze sajnos lesz a tóparton is, de kevesebb, mint máshol.
De hát végül összességében nézve eddig a járványhónapok alaposan megtépték a vendéglátóhelyek kasszáját:
vendéglátózás | március | április | május | június* | március-június |
elmaradás | -44 | -84 | -67 | -35 | -230 |
KSH, elmaradás: előző évhez képest, érték: milliárd forint, folyó ár, június: NAV, OPG – online pénztárgép adatok |
Volt drágulás is, az élelmiszer alapanyagok a vendéglősöknek is drágultak, így a vendégeknek 2020-ban 7%-kal többe került ugyanaz a menü, mint egy évvel korábban.
Szaknyelven volumenben, tehát mennyiségben (adagban, kilóban, literben, darabban) januártól májusig 25%-kal esett összesen a vendéglátós piac a statisztika szerint, a januári-februári emelkedéssel együtt (ezen belül a kereskedelmi és munkahelyi vendéglátó ágak ugyanennyivel). Ezen a mínuszon a a június valamit javíthatott, hiszen a járványhónapokban ekkor volt a legkisebb a visszaesés, de erről majd a következő statisztika számol be:
vendéglátózás | január | február | március | április | május | június* |
kereskedelmi | +9,3% | +11,8% | -44,8% | -75,9% | -54,8% | . |
munkahelyi | -6,5% | +2,6% | -29,7% | -71,8% | -28% | . |
összesen | +7,3% | +10,1% | -43,2% | -75,5% | -56,1% | -30% |
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest, június: becslés a pénztárgép adatokból |
Kapcsolódó cikkeink
Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >Szallas.hu: az őszi belföldi foglalások negyedét SZÉP-kártyával fizették
Az őszi belföldi foglalásokhoz kapcsolódó online fizetések összértékének negyedét SZÉP-kártyával…
Tovább olvasom >Kilenc kiválóság vehette át a turizmus legmagasabb állami kitüntetését
A három kategóriában odaítélhető Kőrösi Csoma Sándor-díjakat olyan kiemelkedő szakemberek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >