A Magyar Vendéglátók Ipartestületének javaslatai KATA adófizetési kötelezettség alóli mentesség kiterjesztése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 03. 31. 10:51

Guller Zoltán

Vezérigazgató részére

Magyar Turisztikai Ügynökség

 

Tárgy: KATA adófizetési kötelezettség alóli mentesség kiterjesztése

 

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben hozott kormányzati intézkedésekkel kapcsolatosan felmerült problémákra felhívja a döntéshozók figyelmét.

A vendéglátó vállalkozások megsegítését célzó rendkívüli intézkedések részét képezi többek között az adó- és járulékfizetésre vonatkozó kedvezmények és a KATA adófizetési kötelezettség alóli mentesség is. Ennek megfelelően a végrehajtási részletszabályokat tartalmazó 61/2020 (III. 23.) Korm. rendelet TEÁOR és TESZOR besorolással rögzíti az adó- és járulékfizetés alól mentesített tevékenységi köröket. Ugyanakkor a hivatkozott Korm. rendelet alapján a Katv. hatálya alá tartozó vállalkozások esetében nem a teljes vendéglátásra (TEÁOR és TESZOR 56), hanem csak az egyéb vendéglátásra (TEÁOR és TESZOR 5629) vonatkozik az adómentesség. Tekintettel arra, hogy a vendéglátás ágazatban működő vállalkozások közel fele egyéni vállalkozó, így a vendéglátás valamennyi tevékenységi területén számos olyan egyéni vállalkozó van, (pl. büfék, hot-dog árusok, kisebb kávézók, fagylaltozók), akikre a KATA alóli mentesség a szűkítésből fakadóan nem érvényes.

A kialakult helyzet megoldása érdekében létfontosságúnak tartjuk a 61/2020-as Korm. rendelet módosítását, így a KATA alóli mentességre jogosultak körének bővítését (teljes vendéglátás TEÁOR 56), illetve vállalkozói formától függetlenül az ágazati besorolás egységes alkalmazását, elsődlegesen TEÁOR és ÖVTJ főcsoport alkalmazásával.

A KATA adófizetési kötelezettség alóli mentesség kiterjesztésével több ezer kisebb jövedelmű, nehezebb megélhetéssel birkózó egyéni vállalkozó helyzetén segítenének, így számunkra is fenntarthatóvá téve a vállalkozásukat, munkahelyüket.

Mindezekre figyelemmel kérjük a Tisztelt Vezérigazgató Úr segítségét a hivatkozott rendeleti szabályozás módosítása érdekében.

Szíves segítségét és támogatását előre is köszönjük!

 

Budapest, 2020. március 26.

 

Tisztelettel:

Kovács László

MVI elnök

Kapcsolódó cikkeink