A Magyar Vendéglátók Ipartestületének áfakulcs-csökkentő javaslatai
Az MVI által készített javaslatot állított össze, amely az elvitelre és házhoz szállításra vonatkozóan 5%-os áfakulcs ideiglenes alkalmazását kéri a kormányzattól.
Az javaslatot tartalmazó alábbi levelet az ipartestület több, a döntéshozásban érintett szervezet vezetőinek küldte el:
– MKIK – dr. Parragh László elnök
– MTÜ – Guller Zoltán vezérigazgató, Könnyid László verigazgató-helyettes
– BKIK – Nagy Elek elnök, Szatmáry-Jahl Angéla és Bornemisza Miklós
– NVTNM – Mager Andrea tárca nélküli miniszter
– ITM – dr. Palkovics László
– dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter
dr. Guller Zoltán
vezérigazgató úr részére
Magyar Turisztikai Ügynökség
Tárgy: 5%-os áfakulcs ideiglenes alkalmazása az elvitelre és házhoz szállításra a vendéglátásban
Tisztelt Vezérigazgató Úr!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.
A járvány első hullámában a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával, majd a további szigorító intézkedésekkel párhuzamosan az üzletek forgalma jelentősen visszaesett. A KSH adatai alapján 2020 második negyedévében a vendéglátóhelyi folyóáras forgalom országosan 50%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A nyári időszakban a belföldi turizmusnak köszönhetően átmenetileg javult helyzet, de ennek ellenére az első nyolc hónap forgalma 25%-kal alacsonyabb az előző évhez viszonyítva. Sajnos Budapesten a külföldi turisták elmaradása miatt ennél lényegesen rosszabb a helyzet. A szigorú korlátozó intézkedések ideje alatt az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrása vendéglátóhelyek számára. Habár az éttermi vendéglátásban az étel és az alkoholmenetes ital áfakulcsa helyben fogyasztás esetén 5%, az említett értékesítési formák esetében – néhány termék kivételével – viszont 27%.
A járvány második hullámában ismét veszélyhelyzet kihirdetésére és korlátozó intézkedések meghozatalára került sor, amelynek részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – előreláthatóan 30 napra be kell zárni. Ennek eredményeképpen a vendéglátóhelyek forgalma az első hullámhoz hasonlóan drasztikusan csökkeni fog, amely a vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését egyaránt veszélyezteti. A miniszterelnök úr többször hangsúlyozta, hogy Ausztria laboratóriumként szolgál a magyarországi intézkedések szempontjából. Ausztriában már az első hullám idején döntést hoztak arról, hogy a vendéglátás megsegítése érdekében ideiglenes jelleggel – 2020. július 1-jétől december 31-ig – 5%-ra csökkentik az ételek és az italok áfatartalmát.
Az ismételten fokozódó járványügyi helyzetre figyelemmel szükségesnek tartjuk a kedvezményes (5%-os) áfakulcs kiterjesztését – különösen az adventi, karácsonyi és szilveszteri időszak közeledtével – a vendéglátó vállalkozások fennmaradása érdekében, amelyhez más szakmai szervetekkel közösen az alábbi javaslatot tesszük.
Javasolt intézkedés:
A helyben fogyasztásra érvényes 5%-os áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítés és a házhoz – saját személyzettel történő – szállítás esetén is a vendéglátóhelyek számára.
A javaslat indoklása:
A szigorúbb járványügyi intézkedésekkel párhuzamosan ismét növekvő fogyasztói igény mutatkozik az éttermek irányába az ételkiszállítás iránt, azonban a helyben fogyasztáshoz képest az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni. Emellett a magas áfakulcs (27%) és a többletköltségek (pl. futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP-kártya használati díja, marketing költségek) miatt a kiszállítással történő értékesítés messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak. Kutatásaink szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40%-a a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.
A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak. Ha a második hullámban az elvitelre, illetve házhoz szállításra kényszerű vendéglátóhelyek számára ideiglenesen alkalmazható lenne az 5%-os áfakulcs, akkor lényegesen nagyobb fedezet állna rendelkezésre, amely a fenntartási költségekre és a munkabérekre fordítható. Ez a többletforrás egyúttal több tízezer ember munkahelyének megtartását segítené a vendéglátásban.
Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2020 nyarán végzett egy kutatást a turizmusban működő vállalkozások helyzetéről. Ebből kiderül, hogy a pénzügyi tartalékkal nem rendelkező cégek aránya különösen magas a vendéglátásban (71%) és a szálláshely-szolgáltatásban (62%), ami elsősorban a kis- és közepes vállalkozások kitettségét növeli egy esetleges következő válság esetén. Erre tekintettel úgy látjuk, hogy az 5%-os áfakulcs kiterjesztése nélkül újabb éttermek zárhatnak be végleg, és becslésünk szerint akár további 30-50 ezer fő veszítheti el az állását, akik munkanélküliként jelentős költségvetési terhet fognak jelenteni. Összességében az átmeneti áfacsökkentés nem jelent majd bevételkiesést a költségvetés számára, hiszen a jelenlegi adóteher mellett sokan nem vállalnak majd házhozszállítást, illetve a megszűnő vállalkozások sem tudnak később adóbevételeket termelni. Ráadásul a megszűnő vállalkozások nélkül a járvány után képtelenség lesz újraindítani a hazai és külföldi turizmust.
Emellett felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére összeállított egy 50 pontból álló javaslatcsomagot a Kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkájának támogatása céljából. Ebben szintén szerepel a kiszállított és elviteles ételek áfakulcsának 5%-ra csökkentése az általános és célzott keresletélénkítő intézkedések között.
Mindezekre figyelemmel kérjük a Tisztelt Vezérigazgató Urat, hogy támogassa az 5%-os áfakulcs ideiglenes kiterjesztését célzó javaslatunkat a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében.
Javaslatunkat az alábbi szakmai szervezetek is támogatják:
– Magyar Bocuse d’Or Akadémia – Hamvas Zoltán elnök
– Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) – Krivács András elnök
– Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) – Flesch Tamás elnök
– Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) – Csapody Balázs elnök
– Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – Gál Pál Zoltán elnök
Szíves segítségét és támogatását előre is köszönjük!
Budapest, 2020. november 10.
Tisztelettel:
Kovács László
MVI elnök
Kapcsolódó cikkeink
Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >Ingadozó munkaerő-állomány
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >A visszaváltás nehézségei
A palackvisszaváltás komoly problémát jelent a HoReCa szektor számos képviselőjének. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Hello METRO, HelloPay!
Júliustól a METRO kínálatából, valamint a nagykereskedelem értékesítőin keresztül országszerte…
Tovább olvasom >