A magyar szakértelem nagyban segítheti a nyugat-balkáni agrárium fejlődését

Szerző: STA Dátum: 2023. 01. 25. 09:00

Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán fejlődése mellett, amelynek kiemelt eleme az agrárszakértelem megosztása – jelentette ki Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a magyar kormány és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet programján, amelynek keretében négynapos tanulmányútra érkeztek Magyarországra Albánia Mezőgazdasági Minisztérium szakértői.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és az agrárstatisztikai szakma képviselői fogadták az Agrárminisztériumba látogató albán szakértőket. A helyettes államtitkár rámutatott, hogy közös érdek a Nyugat-Balkán fejlődése, és a régió megsegítésének leghatékonyabb módja a tudásátadás, az információ és a szakértelem megosztása. E tekintetben elengedhetetlen az agrárium digitális átállása és a modern, innovatív módszerek adaptációja, amelynek érdekében a magyar szakértők tapasztalatai is nagyban hozzájárulhatnak Albánia mezőgazdasági számviteli információs hálózatának fejlődéséhez, egy hatékony adatszolgáltatási rendszer kialakításához és az adatminőség javításához.

Így zárult a tanulmányút

Az Agrárközgazdasági Intézet által szervezett négy napos tanulmányút harmadik napján az Agrárminisztériumban az agrárstatisztikai adatok fontosságáról, EU-s adatszolgáltatási követelményekről, valamint a Közös Agrárpolitika működését segítő Mezőgazdasági Számviteli Információs Hálózatról (FADN) hallgattak előadást az albán szakemberek.  A résztvevők a minisztériumi programon túl az Agrárközgazdasági Intézet, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda és a Központi Statisztikai Hivatal szakértőivel találkoznak. A tanulmányutat az Agrárminisztérium finanszírozta a Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) között 2007-ben aláírt megállapodás alapján, amelyben a magyar Kormány kötelezettséget vállalt a FAO fejlesztési projektjeinek finanszírozására.

AM

Kapcsolódó cikkeink