A magyar kormány a műhúst tiltja, máshol megváltásként tekintenek rá
A magyar kormány újabb kultúrharcba bonyolódott, ezúttal a mesterséges hús ellenében. A tervezett intézkedés szerint Magyarország lenne a második ország a világon, amely betiltja a műhúst. A kormány állítása szerint ezzel a vidéki életmód és hagyományok védelmét célozzák meg, miközben ez az innovatív piacképes technológia még nem érhető el a szóban forgó területeken.

A vidéki hagyományokat egyelőre nem kell féltenünk a műhústól
Nagy István agrárminiszter hangsúlyozza, hogy a szintetikus hús bevezetése megzavarná a hagyományokat és a kultúrát, ami hosszú távon gyökértelenséghez vezethet. A kormány szerint az élelmiszeriparban bekövetkező változásoknak kiszámíthatatlan következményei lehetnek a társadalomra nézve.
A magyar kormány nemcsak hazai, hanem uniós szinten is hasonló kezdeményezést tervez a magyar EU-elnökségre. Bár Magyarország ezen a téren nem számít teljesen elszigeteltnek, a műhús kérdése Európában másutt is megosztja az embereket. Az olasz kormány, különösen Meloni vezetésével, már elfogadott egy hasonló törvényt, tiltva a laboratóriumban előállított műhúsokat. Az olasz agrárminiszter szerint a műhús fenyegetést jelent a hagyományos hústermelésre, vidéki életmódra és az olasz identitásra nézve.
Míg más országokban fokozatosan engedélyezik az első műhúsos termékeket, még mindig nem kaphatóak széles körben a boltokban. A szingapúri hatóságok már 2020-ban engedélyezték az első műhús készítményt, míg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2023-ban jóváhagyta két cég, az Eat Just és az Upside Foods laboratóriumi csirkéjét. Bár az élelmiszer-biztonsági hatóságok szerint az ilyen húsok nem különböznek észrevehetően a hagyományos hústól, a széles körű elérhetőségükhöz még időre van szükség.
Az élelmiszeriparban zajló technológiai fejlesztések és az egyre népszerűbbé váló műhúsok globális bevezetése mindenképpen kihívás elé állítja azokat az országokat, amelyek hagyományos élelmiszeriparában gyökerezik. A döntés, hogy támogassák vagy tiltakozzanak a műhúsok ellen, kultúrharcot vált ki, miközben a világ egyre inkább az innováció és fenntarthatóság felé halad az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Dr. Kozák Tamás: „A magas inflációnak hosszú az árnyéka”
A 2024-es év gazdasági folyamatai érzékenyen érintették a hazai kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >Rekordmélyre zuhant az innováció a spanyol FMCG-piacon
Spanyolországban 15 év alatt 48%-kal esett vissza az új termékek…
Tovább olvasom >A Samsung az IFA 2025 kiállításon mutatja be technológiai újdonságait
A Samsung hamarosan visszatér az IFA (Innovation for all) Kiállításra. Európa legnagyobb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >