A magyar kormány a műhúst tiltja, máshol megváltásként tekintenek rá
A magyar kormány újabb kultúrharcba bonyolódott, ezúttal a mesterséges hús ellenében. A tervezett intézkedés szerint Magyarország lenne a második ország a világon, amely betiltja a műhúst. A kormány állítása szerint ezzel a vidéki életmód és hagyományok védelmét célozzák meg, miközben ez az innovatív piacképes technológia még nem érhető el a szóban forgó területeken.
Nagy István agrárminiszter hangsúlyozza, hogy a szintetikus hús bevezetése megzavarná a hagyományokat és a kultúrát, ami hosszú távon gyökértelenséghez vezethet. A kormány szerint az élelmiszeriparban bekövetkező változásoknak kiszámíthatatlan következményei lehetnek a társadalomra nézve.
A magyar kormány nemcsak hazai, hanem uniós szinten is hasonló kezdeményezést tervez a magyar EU-elnökségre. Bár Magyarország ezen a téren nem számít teljesen elszigeteltnek, a műhús kérdése Európában másutt is megosztja az embereket. Az olasz kormány, különösen Meloni vezetésével, már elfogadott egy hasonló törvényt, tiltva a laboratóriumban előállított műhúsokat. Az olasz agrárminiszter szerint a műhús fenyegetést jelent a hagyományos hústermelésre, vidéki életmódra és az olasz identitásra nézve.
Míg más országokban fokozatosan engedélyezik az első műhúsos termékeket, még mindig nem kaphatóak széles körben a boltokban. A szingapúri hatóságok már 2020-ban engedélyezték az első műhús készítményt, míg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2023-ban jóváhagyta két cég, az Eat Just és az Upside Foods laboratóriumi csirkéjét. Bár az élelmiszer-biztonsági hatóságok szerint az ilyen húsok nem különböznek észrevehetően a hagyományos hústól, a széles körű elérhetőségükhöz még időre van szükség.
Az élelmiszeriparban zajló technológiai fejlesztések és az egyre népszerűbbé váló műhúsok globális bevezetése mindenképpen kihívás elé állítja azokat az országokat, amelyek hagyományos élelmiszeriparában gyökerezik. A döntés, hogy támogassák vagy tiltakozzanak a műhúsok ellen, kultúrharcot vált ki, miközben a világ egyre inkább az innováció és fenntarthatóság felé halad az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Hankó Balázs: rekordszámú nevezés érkezett a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára
Rekordszámú nevezés érkezett a középiskolai tudományos és innovációs tevékenységet fejlesztő…
Tovább olvasom >Magyar diákok kezében a jövő kulcsa: új lendülettel indul a Megoldások a holnapért 5. évada
Ötödik alkalommal indul a Samsung és az EdisonKids közös, kreatív…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: „Lighting the Way to Smarter Stores!”
A visszaszámlálás elkezdődött! – Hamarosan megnyitja kapuit a kiskereskedelmi technológiák 2025-ös…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >