A magyar kormány a műhúst tiltja, máshol megváltásként tekintenek rá
A magyar kormány újabb kultúrharcba bonyolódott, ezúttal a mesterséges hús ellenében. A tervezett intézkedés szerint Magyarország lenne a második ország a világon, amely betiltja a műhúst. A kormány állítása szerint ezzel a vidéki életmód és hagyományok védelmét célozzák meg, miközben ez az innovatív piacképes technológia még nem érhető el a szóban forgó területeken.

A vidéki hagyományokat egyelőre nem kell féltenünk a műhústól
Nagy István agrárminiszter hangsúlyozza, hogy a szintetikus hús bevezetése megzavarná a hagyományokat és a kultúrát, ami hosszú távon gyökértelenséghez vezethet. A kormány szerint az élelmiszeriparban bekövetkező változásoknak kiszámíthatatlan következményei lehetnek a társadalomra nézve.
A magyar kormány nemcsak hazai, hanem uniós szinten is hasonló kezdeményezést tervez a magyar EU-elnökségre. Bár Magyarország ezen a téren nem számít teljesen elszigeteltnek, a műhús kérdése Európában másutt is megosztja az embereket. Az olasz kormány, különösen Meloni vezetésével, már elfogadott egy hasonló törvényt, tiltva a laboratóriumban előállított műhúsokat. Az olasz agrárminiszter szerint a műhús fenyegetést jelent a hagyományos hústermelésre, vidéki életmódra és az olasz identitásra nézve.
Míg más országokban fokozatosan engedélyezik az első műhúsos termékeket, még mindig nem kaphatóak széles körben a boltokban. A szingapúri hatóságok már 2020-ban engedélyezték az első műhús készítményt, míg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2023-ban jóváhagyta két cég, az Eat Just és az Upside Foods laboratóriumi csirkéjét. Bár az élelmiszer-biztonsági hatóságok szerint az ilyen húsok nem különböznek észrevehetően a hagyományos hústól, a széles körű elérhetőségükhöz még időre van szükség.
Az élelmiszeriparban zajló technológiai fejlesztések és az egyre népszerűbbé váló műhúsok globális bevezetése mindenképpen kihívás elé állítja azokat az országokat, amelyek hagyományos élelmiszeriparában gyökerezik. A döntés, hogy támogassák vagy tiltakozzanak a műhúsok ellen, kultúrharcot vált ki, miközben a világ egyre inkább az innováció és fenntarthatóság felé halad az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Innováció és növekedés a Demján Sándor Program támogatásával a debreceni Sz.Variáns Kft.-nél
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Vállalati innovációs pályázatok indulnak 182 milliárd forint értékben a GINOP Pluszban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Vegpreneur Awards: innovatív növényi alapú termékek megmérettetése
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: a bruttó átlagkereset 693 700 forint volt, 9,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Megtiltotta az állam az Alföldi Tej felvásárlását
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kukoricapiac: gyenge termés, növekvő bizonytalanság, átrendeződő import
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >