A magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb seregszemléje
Idén szeptember 29-én rendezik meg a 11. Magyar Sajtmustrát az Etyeki Látogatóközpontban.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/09/Kepernyofoto-2023-09-25-23.57.38.png)
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát
Az egynapos rendezvényen az országos sajtbírálat mellett szakmai konferencián vehetnek részt a sajtkészítők. A konferencián szó lesz többek között a sajtérlelésről, a sajtkészítés mikrobiológiájáról, sajtbetegségekről és kultúrázási technikákról. A szakmai programban nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást: Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője, Malen Sarasua, a spanyolországi Leartiker Tejipari Kutató vezetője, Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa és Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője.
Újdonság a programban a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke fog megnyitni. A szakmai napot a 11. Magyar Sajtmustra eredményhirdetése zárja. (Részletes program a sajtóközlemény végén található.)
Az első magyar sajtversenyt 1907-ben rendezték a Pécsi Országos Kiállítás keretében, ahol olyan sajtok kaptak aranyérmet, mint a Lajos bajor kir. hercz. uradalmában készült Romadur és Desert sajt, vagy épp a Mosoni Tejszövetkezet Óvári sajtja. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A regisztráció jelenleg folyamatban van, a tavalyi évben 47 hazai sajtkészítő több, mint 120 terméket nevezett a sajtversenyre, melyet 41 képzett sajtbíra és 5 gasztronómiai újságíró bírált el.
Kérjük a sajtó munkatársait, hogy részvételi szándékukat és interjú igényüket az alábbi elérhetőségen jelezzék a program kezdetéig.
Kapcsolódó cikkeink
Úttörő innováció a sajtkészítésben: a NewMoo növényi alapú kazeint fejleszt
A NewMoo Ltd., egy izraeli élelmiszer-technológiai start-up vállalkozás, újraértelmezi a…
Tovább olvasom >Egy magyar sajtmárka hihetetlen világsikerei
Dubajban, Bejrútban, Katarban, és számos más távoli vidéken találunk minőségi…
Tovább olvasom >Egyre gyakoribbá válik a sajtlopás Hollandiában
A tolvajok egyre gyakrabban károsítják meg a holland tejtermelőket és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >