A magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb seregszemléje
Idén szeptember 29-én rendezik meg a 11. Magyar Sajtmustrát az Etyeki Látogatóközpontban.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát
Az egynapos rendezvényen az országos sajtbírálat mellett szakmai konferencián vehetnek részt a sajtkészítők. A konferencián szó lesz többek között a sajtérlelésről, a sajtkészítés mikrobiológiájáról, sajtbetegségekről és kultúrázási technikákról. A szakmai programban nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást: Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője, Malen Sarasua, a spanyolországi Leartiker Tejipari Kutató vezetője, Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa és Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője.
Újdonság a programban a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke fog megnyitni. A szakmai napot a 11. Magyar Sajtmustra eredményhirdetése zárja. (Részletes program a sajtóközlemény végén található.)
Az első magyar sajtversenyt 1907-ben rendezték a Pécsi Országos Kiállítás keretében, ahol olyan sajtok kaptak aranyérmet, mint a Lajos bajor kir. hercz. uradalmában készült Romadur és Desert sajt, vagy épp a Mosoni Tejszövetkezet Óvári sajtja. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A regisztráció jelenleg folyamatban van, a tavalyi évben 47 hazai sajtkészítő több, mint 120 terméket nevezett a sajtversenyre, melyet 41 képzett sajtbíra és 5 gasztronómiai újságíró bírált el.
Kérjük a sajtó munkatársait, hogy részvételi szándékukat és interjú igényüket az alábbi elérhetőségen jelezzék a program kezdetéig.
Kapcsolódó cikkeink
Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Franciaországban lisztériás megbetegedések miatt visszahívtak sajttermékeket
A francia egészségügyi hatóságok 21 lisztériás megbetegedést azonosítottak, köztük két…
Tovább olvasom >Bezárja répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemét a Savencia
Átszervezi magyarországi működését a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztusban jelentősen javult a lakosság gazdasági közérzete a Századvég szerint
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2025. augusztusi felmérése alapján a lakosság…
Tovább olvasom >Magyar szakember az idei ICCO Global Awards zsűrijében
Szabó Judit, a hazai McDonald’s vállalati kommunikációs és fenntarthatósági vezetője…
Tovább olvasom >Szelektíven gyűjteni felelősség – Ne hagyjuk ki az italos kartont sem!
A környezet védelme közös ügyünk. Ennek egyik legegyszerűbb, mégis rendkívül…
Tovább olvasom >