A magyar élelmiszerek biztonságosak

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 05. 00:02

A magyar élelmiszerbiztonság megfelel az uniós átlagnak, a magyar élelmiszerek biztonságosak – jelentette ki Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója, a szervezet múlt évet értékelő háttérbeszélgetésén.

A főigazgató az MTI kérdésére közölte: kijelentését az uniós adatok is alátámasztják. Tavaly az Európai Unió takarmányokra és élelmiszerekre vonatkozó gyorsriasztási rendszerében mintegy 3200 riasztás történt. Ebből Magyarország mindössze 98 esetben volt érintett, ám a kifogásolt termékek közül csak 19 volt magyarországi származású. Belföldön szintén csökkent e területen a jogsértések száma.
A főigazgató beszélt arról is, hogy készül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program, amelynek tervezetét a MÉBiH a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszerbiztonsági Albizottságával közösen dolgozza ki.
A program fő célja a fogyasztók egészségének és bizalmának megőrzése, továbbá a magyar termékek piac- és versenyképességének fokozása. A program alapelvei közé tartozik többek között a nyomonkövethetőség biztosítása, az átláthatóság, a tudományos megalapozottság, az integrált megközelítés is.
A MÉBiH jelenleg mindössze 18 fővel működik. Elsődleges feladata a nemzetközi és a belföldi kapcsolattartás a különböző szakmai szervezetek között, valamint azok koordinációja, az élelmiszerekben előforduló szennyeződések egészségügyi kockázatának becslése, az élelmiszer és a takarmánybiztonság érdekében. A főigazgató külön aláhúzta: ellenőrzést az általa irányított szervezet nem végez, de segítséget nyújt az ellenőrzéseket végző hatóságoknak a kockázatbecslésen alapuló tervezéshez – közli az MTI nyomán a Privatbankar.hu.
Kapcsolódó cikkeink