A magyar borokat bemutató rendezvénysorozatot tartottak Lengyelországban
Öt magyarországi borvidék tizenhárom borászata mutatkozott be az elmúlt napokban a lengyelországi fővárosban, valamint Krakkóban és Wroclawban is szervezett, a Magyar Borok Kampány (Wina Wegierskie Roadshow) nevű program keretében – közölte Csiba-Herczeg Ágnes, a sorozat szervezője pénteken az MTI-vel.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/09/bor-ok-1.jpg)
Tizenhárom magyar borászat mutatkozott be Lengyelországban
A közleményben felidézik: 2020-ban a friss szőlőből, legfeljebb kétliteres palackban készített borokból Magyarország összesen mintegy 19,2 milliárd forint értékben exportált, ebből Lengyelországba 1,3 milliárd forint értékben. Míg a magyar palackos borexport egésze tavaly 13 százalékkal növekedett 2018-hoz képest, addig a Lengyelország felé irányuló kivitel 12 százalékkal csökkent, ami a koronavírus-járvány rovására is írandó.
A borbemutatókat az oltalom alatt álló, eredetvédett magyar borok népszerűsítését célzó, tavasszal indult, a lengyel nyelvű közösségi média közreműködésével is zajló kampányban szervezték – tette hozzá Csiba-Herczeg Ágnes.
A szeptember 13. és 16. között rendezett borkóstolókon és a kiemelkedő lengyel borszakértők által tartott mesterkurzusokon a lengyel borszakma képviselői és az érdeklődő borkedvelők vettek részt Varsóban, Krakkóban és Wroclawban.
A programsorozaton belül magyar borkóstolót rendezett a varsói magyar nagykövetség is, a meghívott vendégeket Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet köszöntötte.
A borbemutatók mellett a kampány részeként a Ferment című lengyel szaklapnak a magyar borokról szóló különszámát is kiadták a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával. Jövő év tavaszán pedig egy lengyel nyelvű, a magyar borokról szóló könyv kiadását is tervezik.
A Magyar Borok Kampány szakmai partnerei között van a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a Ferment című lap körül szerveződő szakmai csoport is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Új korszakba lép a Csányi Pincészet
A Villányi borvidék legnagyobb, évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkező pincészete, a…
Tovább olvasom >Nagy István: a magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában…
Tovább olvasom >Olaszország lesz idén a Balaton Wine & Gourmet fesztivál díszvendége
A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >