A magyar borászat sorsdöntő időszak előtt áll
Az idei év szélsőséges időjárása komoly kihívások elé állította a magyar borászatokat, eltérő hatásokat gyakorolva az egyes borvidékeken. Míg Szekszárdon az aszály miatt egy augusztus végi esőt remélnek, addig az Egri borvidéken inkább melegebb és napsütéses időszakot szeretnének. A rekordmeleg nyár miatt a szüretet korábban kell megkezdeni, így a következő hetek időjárása kritikus lesz az idei évjárat minősége szempontjából.

Az elkövetkezendő hete időjárása mérvadó lesz
Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza az Agrárszektornak elmondta, hogy a borászatok az idei évben számos növényvédelmi kihívással szembesültek, mint például lisztharmat, peronoszpóra, fekete rothadás és jégeső. Az időjárás szélsőségei, a változékony csapadékeloszlás és a forró nyár komoly kihívást jelentettek a szőlőültetvények számára. Az idősebb, kiterjedtebb gyökérzettel rendelkező szőlők jobban viselik a szélsőséges körülményeket, de a jövőben Magyarország éghajlata már nem biztos, hogy ideális lesz a fehérborok termesztésére.
A következő hetek időjárása döntő lesz az idei évjárat minősége szempontjából. Lőrincz György optimistán tekint a jövőbe, és reméli, hogy a gyümölcs minősége kiváló lesz. A borászok azt szeretnék, ha az elkövetkező hetekben nem túl forró, de napsütéses, érlelő időszak következne. A szép, kiegyensúlyozott száraz időszak lenne az ideális a szüret szempontjából, de a nagy esőtől tartanak.
Az idei év szélsőséges időjárása miatt a szüret korábban kezdődik, mint általában. A St. Andrea Szőlőbirtok például szeptember elején kezdi a pinot noir szüretelését, amelyet máskor csak szeptember közepén szoktak. A fehér szőlőfajták, mint a szürkebarát, már korábban szüretelésre kerülnek, a kékfrankos pedig várhatóan szeptember végén lesz érett a betakarításra. Összességében a szüret 10 nappal, akár két héttel is korábban kezdődhet az egyes fajták esetében.
A magyar borászatoknak alkalmazkodniuk kell az éghajlat változásaihoz és az időjárás által okozott kihívásokhoz. A jövőben a borászoknak fel kell készülniük arra, hogy az időjárás szélsőségei továbbra is befolyásolhatják a szőlő minőségét és a termelési folyamatokat. A borászoknak új stratégiákat kell kidolgozniuk a szőlőültetvények kezelésére, hogy a változó körülmények között is megőrizzék a magas minőséget.
Az idei évjárat minősége nagyban függ attól, hogy az időjárás hogyan alakul a következő hetekben. A borászatoknak továbbra is figyelemmel kell kísérniük az időjárás változásait, és rugalmasan alkalmazkodniuk kell a kihívásokhoz, hogy biztosítsák a szőlő megfelelő érlelését és a kiváló borok előállítását.
Kapcsolódó cikkeink
Jövőálló bor a Balaton-felvidékről
A klímaváltozás és a növényvédelmi szigorítások közepette egyre több szőlészet…
Tovább olvasom >Pisztáciaboom a világban – sok helyen kedvenc snack lesz
A pisztácia iránti kereslet világszerte folyamatosan nő, és a globális…
Tovább olvasom >Veszélyben a világ fűszerei: a klímaváltozás a tömjént és a vaníliát sem kíméli
A globális felmelegedés egyre súlyosabb hatással van a világ fűszertermelésére…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Drágább Barbie, soványabb Heinz – Trump vámjai átrajzolják a globális fogyasztói piacot
Donald Trump vámpolitikájának hatása egyre több iparágat érint: játékgyártók, autóipari…
Tovább olvasom >Csaknem 20 százalékkal olcsóbb élelmiszerek? A kormány elégedett az árréscsökkentés eredmnyeivel
„Egyre több terméket lehet olcsóbban megvásárolni az árréscsökkentésnek köszönhetően, az…
Tovább olvasom >