A magyar borászat sorsdöntő időszak előtt áll
Az idei év szélsőséges időjárása komoly kihívások elé állította a magyar borászatokat, eltérő hatásokat gyakorolva az egyes borvidékeken. Míg Szekszárdon az aszály miatt egy augusztus végi esőt remélnek, addig az Egri borvidéken inkább melegebb és napsütéses időszakot szeretnének. A rekordmeleg nyár miatt a szüretet korábban kell megkezdeni, így a következő hetek időjárása kritikus lesz az idei évjárat minősége szempontjából.
Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza az Agrárszektornak elmondta, hogy a borászatok az idei évben számos növényvédelmi kihívással szembesültek, mint például lisztharmat, peronoszpóra, fekete rothadás és jégeső. Az időjárás szélsőségei, a változékony csapadékeloszlás és a forró nyár komoly kihívást jelentettek a szőlőültetvények számára. Az idősebb, kiterjedtebb gyökérzettel rendelkező szőlők jobban viselik a szélsőséges körülményeket, de a jövőben Magyarország éghajlata már nem biztos, hogy ideális lesz a fehérborok termesztésére.
A következő hetek időjárása döntő lesz az idei évjárat minősége szempontjából. Lőrincz György optimistán tekint a jövőbe, és reméli, hogy a gyümölcs minősége kiváló lesz. A borászok azt szeretnék, ha az elkövetkező hetekben nem túl forró, de napsütéses, érlelő időszak következne. A szép, kiegyensúlyozott száraz időszak lenne az ideális a szüret szempontjából, de a nagy esőtől tartanak.
Az idei év szélsőséges időjárása miatt a szüret korábban kezdődik, mint általában. A St. Andrea Szőlőbirtok például szeptember elején kezdi a pinot noir szüretelését, amelyet máskor csak szeptember közepén szoktak. A fehér szőlőfajták, mint a szürkebarát, már korábban szüretelésre kerülnek, a kékfrankos pedig várhatóan szeptember végén lesz érett a betakarításra. Összességében a szüret 10 nappal, akár két héttel is korábban kezdődhet az egyes fajták esetében.
A magyar borászatoknak alkalmazkodniuk kell az éghajlat változásaihoz és az időjárás által okozott kihívásokhoz. A jövőben a borászoknak fel kell készülniük arra, hogy az időjárás szélsőségei továbbra is befolyásolhatják a szőlő minőségét és a termelési folyamatokat. A borászoknak új stratégiákat kell kidolgozniuk a szőlőültetvények kezelésére, hogy a változó körülmények között is megőrizzék a magas minőséget.
Az idei évjárat minősége nagyban függ attól, hogy az időjárás hogyan alakul a következő hetekben. A borászatoknak továbbra is figyelemmel kell kísérniük az időjárás változásait, és rugalmasan alkalmazkodniuk kell a kihívásokhoz, hogy biztosítsák a szőlő megfelelő érlelését és a kiváló borok előállítását.
Kapcsolódó cikkeink
Változik a Balaton: nyolc éve befagyott, most rekordmeleget mérnek
Nyolc évvel ezelőtt a Balaton teljesen befagyott a hosszan tartó…
Tovább olvasom >Az alkoholmentes borok térnyerése: dinamikus növekedés és hazai sikerek
Az alkoholmentes borok piaca az elmúlt években jelentős növekedést mutatott,…
Tovább olvasom >Magasabb minőségű borokat készítene a Grand Tokaj Zrt.
A magasabb minőségi kategóriákba tartozó borok előállítására kell összpontosítania a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >