A legjobb szakácsaink 27 év alatt

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2024. 05. 29. 08:59

Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 nemzetközi verseny hazai döntőjét, ő képviselheti hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon, amely Magyarországon kerül megrendezésre októberben.

Nyolc fiatal szakács nevezett a versenyre

A Bocuse d’Or előszobájának is tartott versenyt 2024. május 22-én immár 29. alkalommal rendezte meg a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A versenyen nyolc ifjú, 27 év alatti szakács indult:
Dudar Máté – Hotel Wellamarin
Gulyás Máté – IKON Debrecen
Incze Árpád – Pajta Étterem
Kis Gergely – Four Seasons
Nyikos Patrik – Stand Étterem
Schmidt Torontál – Lokal47
Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző
Végh Botond – BGE

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

A fődíj egyben az idulás lehetőségét is jelenti az októberi világversenyen

1. helyezett: Nyikos Patrik, a budapesti Stand Étterem ifjú szakácsa, ő képviseli majd Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő világbajnokságon.
A győztes menüsor:
Előétel:
Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással
Főétel:
Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével
Desszert:
Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval

2. lett: Kis Gergely (Four Seasons, Budapest), a 3. pedig Gulyás Máté (Ikon, Debrecen)

A dobogósok Pintér Katalin és Kovács Lázár társaságában

A konyhai zsűri tagja voltak: Barka Áron, Nyíri Sándor, Sándor Dénes
A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina,
Bicsár Attila, Dalnoki Bence, Jose Guerrero, Győrffy Árpád, Hamvas Zoltán, Katona Dániel, Pesti István

Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.

Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.

A verseny helyszínét és az alapanyagokat ezúttal is a METRO Gasztroakadémia és a METRO biztosítja. A világbajnokság programsorozatának logisztikai partnere a Nissan. Támogatók: Lázár Chef Webshop / Konyhatízezercikk, Kotányi Hungária Kft., Progast Kft., La Fiesta Party Service, Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Kapcsolódó cikkeink