A legjobb szakácsaink 27 év alatt
Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 nemzetközi verseny hazai döntőjét, ő képviselheti hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon, amely Magyarországon kerül megrendezésre októberben.
A Bocuse d’Or előszobájának is tartott versenyt 2024. május 22-én immár 29. alkalommal rendezte meg a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.
A versenyen nyolc ifjú, 27 év alatti szakács indult:
Dudar Máté – Hotel Wellamarin
Gulyás Máté – IKON Debrecen
Incze Árpád – Pajta Étterem
Kis Gergely – Four Seasons
Nyikos Patrik – Stand Étterem
Schmidt Torontál – Lokal47
Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző
Végh Botond – BGE
A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.
A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.
A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.
1. helyezett: Nyikos Patrik, a budapesti Stand Étterem ifjú szakácsa, ő képviseli majd Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő világbajnokságon.
A győztes menüsor:
Előétel:
Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással
Főétel:
Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével
Desszert:
Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval
2. lett: Kis Gergely (Four Seasons, Budapest), a 3. pedig Gulyás Máté (Ikon, Debrecen)
A konyhai zsűri tagja voltak: Barka Áron, Nyíri Sándor, Sándor Dénes
A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina,
Bicsár Attila, Dalnoki Bence, Jose Guerrero, Győrffy Árpád, Hamvas Zoltán, Katona Dániel, Pesti István
Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.
Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.
A verseny helyszínét és az alapanyagokat ezúttal is a METRO Gasztroakadémia és a METRO biztosítja. A világbajnokság programsorozatának logisztikai partnere a Nissan. Támogatók: Lázár Chef Webshop / Konyhatízezercikk, Kotányi Hungária Kft., Progast Kft., La Fiesta Party Service, Magyar Vendéglátók Ipartestülete.
Kapcsolódó cikkeink
Új logisztikai központot nyitott a Metro Szerbiában
A német Metro Cash and Carry új, 15000 négyzetméteres logisztikai…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >