A lakosság bizakodik, a cégek optimizmusa megtört

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 03. 00:01

Az Ecostat gazdaságkutató összevont konjunktúra indexe az előző hónaphoz képest októberben 0,5 százalékponttal 77,6 százalékra csökkent, ezen belül a lakossági bizalmi mutató erőteljesen nőtt, a vállalkozásoké visszacsúszott.

A havi konjunktúra indexekből kirajzolódó trendvonal az év elején elért mélyponthoz képest (63,1) júliusig szerényen, 68,5 százalékra, azt követően érezhetőbben nőtt.
A részindexek közül a lakossági bizalmi mutató a januári 70,9 százalékról márciusra 64,4 százalékra csúszott vissza, azóta viszont emelkedik, az év közepére 85,4 százalékra ugrott fel, s azóta tovább nő, októberben 96,5 százalékot jelzett.
Ezzel szemben a  TOP-100 nagyvállalati konjunktúra index 2009 októberében 67,0 százalék lett, az előző hónaphoz képest 6 százalékponttal csökkent, s visszaállt az augusztusi szintre.
A nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásait összesítő bizalmi indexek értéke egy évvel ezelőtt a globális válság hatására kezdett csökkenni. A kedvezőtlen tendencia az idén februárban megfordult, az utóbbi háromnegyed évben a cégek üzleti várakozásai kisebb ingadozások mellett többnyire javultak.
Az elmúlt három hónapban a nagyvállalatok mintegy 40 százalékának termelése szinten maradt. Növekvő teljesítményről minden negyedik vállalat, csökkenőről 35 százalékuk adott számot.
Az októberi  kis- és középvállalati konjunktúra index a szeptemberi 69,9 százaléktól 0,7 százalékponttal maradt el. A hazai kkv-szektor bizalmi trendje február óta folyamatosan emelkedett.
Az elmúlt negyedévben a kkv-k egyötödénél növekedett a termelés, 41 százalékuknál nem változott. Csökkenő teljesítményről kevesebben, 39 százalékban nyilatkoztak a cégek – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink