A laborban termesztett kávé előnyei
A finn VTT kutatóintézet laboratóriumban „termesztett” kávét kávécserje-sejtekből.

A sejtkultúrás élelmiszer kibocsájtása rendkívül alacsony
Az egyelőre még tanulmányozás alatt álló technológia iránt komoly érdeklődés mutatkozik az élelmiszertermelők részéről, akik inkább sejtkultúrákat használnának a termelési folyamat során, semmint valódi állatokat és növényeket.
A fő cél a fenntartható élelemtermelés, hiszen a sejt-mezőgazdaság jelentősen kevesebb energiát és vizet igényel, ráadásul a CO2-kibocsájtása is sokkal alacsonyabb.
A kávécserjéből származó növényi sejtek egy tápanyaggal teli közegbe kerülnek. Ezután a sejtek egy bioreaktorba kerülnek, amelyekből biomassza képződik. Ezt kiszárítják, megpörkölik, és már főzhető is a kávé!
Springwise
Kapcsolódó cikkeink
A laborhús jövője: fenntartható alternatíva vagy piaci kihívás?
A laborhús olyan sejttenyésztéses technológiával előállított hús, amelyet élő állatok…
Tovább olvasom >A bécsi kávékultúra szíve: Julius Meinl és a kávé öröksége
Bécs, a híres kávéházi kultúra otthona, 2008-ban ideiglenesen otthont adott…
Tovább olvasom >Újrahasznosítható papír utántöltő csomagot vezet be a Nescafé Írországban
Bevezette az ír piacon a Nescafé az első papír utántöltő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Csökkenő születésszám, növekvő kihívások
A demográfiai trendek és a fogyasztói szokások alakulása egyaránt formálja…
Tovább olvasom >