A laborban termesztett kávé előnyei

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2021. 11. 18. 08:30

A finn VTT kutatóintézet laboratóriumban „termesztett” kávét kávécserje-sejtekből.

A sejtkultúrás élelmiszer kibocsájtása rendkívül alacsony

Az egyelőre még tanulmányozás alatt álló technológia iránt komoly érdeklődés mutatkozik az élelmiszertermelők részéről, akik inkább sejtkultúrákat használnának a termelési folyamat során, semmint valódi állatokat és növényeket.

A fő cél a fenntartható élelemtermelés, hiszen a sejt-mezőgazdaság jelentősen kevesebb energiát és vizet igényel, ráadásul a CO2-kibocsájtása is sokkal alacsonyabb.

A kávécserjéből származó növényi sejtek egy tápanyaggal teli közegbe kerülnek. Ezután a sejtek egy bioreaktorba kerülnek, amelyekből biomassza képződik. Ezt kiszárítják, megpörkölik, és már főzhető is a kávé!

Springwise

Kapcsolódó cikkeink